Culinaire terminologie

Nederlands

Zeste raspen

De zeste of schil van citrusvruchten verwijderen zonder dat de witte, bittere onderschil meekomt. Daarvoor kun je een dunschiller gebruiken of een speciale schraper die 'zesteur' heet.
Nederlands

Zeste

Buitenste gekleurde schil van een citrusvrucht die wordt gebruikt voor het aromatiseren van bereidingen.
Nederlands

Zeef

Keukengereedschap gemaakt van een cilindervormig frame met daarover gaas gespannen, dat wordt gebruikt om poedervormige stoffen of dikke vloeistoffen door te halen.
Nederlands

Wok

Keukengereedschap in de vorm van een slakom met een dunne bodem om ingrediënten in te roerbakken. Komt oorspronkelijk uit China, maar wordt inmiddels in de hele wereld gebruikt.
Nederlands

Vouwen

Een bereiding zachtjes met een andere mengen door ze verschillende malen vanaf de rand van de kom naar het midden te vouwen met behulp van een spatel of een houten lepel.
Nederlands

Theelepel

Lepel met een ovaal lepelblad en een inhoud van in principe 0,3 cl, dat is driemaal minder dan een dessertlepel en vijfmaal minder dan een eetlepel.
Nederlands

Terrine

Ondiepe aardewerken kom met een wijd uitlopende vorm.
Soort van gekookte paté die wordt bewaard in een terrine.
Nederlands

Pagina's

Abonneren op RSS - Culinaire terminologie