Voeding

Nederlands

Venkel

Aromatisch kruid. Gaat uitstekend samen met alle vissoorten en wordt bijzonder gesmaakt bij zeewolf en mul. De zaden worden ook gebruikt voor het op smaak brengen van geroosterd vlees, groenten en bepaalde soorten gebak.
Nederlands

Tonkaboon

De tonkaboon komt oorspronkelijk uit de Caraïben en Zuid-Amerika, en zit in de vrucht van de boom Dipteryx odorata. Het aroma doet denken aan vanille, tabak, chocolade, amandel en karamel. De bonen moeten gelijkmatig grijs van kleur zijn en niet glimmen. Ze moeten ook hard zijn en niet al te groot.
Nederlands

Tijm

Winterhard kruid dat onlosmakelijk verbonden is met peterselie en laurier: samen vormen ze de basis van elk kruidentuiltje of bouquet garni. Verder wordt tijm ook gebruikt in marinades en pekelnat, bij charcuterie en wild.
Nederlands

Steranijs

Vrucht in de vorm van een ster met acht armen met een anijssmaak en een geur die aan zoethout doet denken. Gedroogde steranijs wordt gebruikt voor het op smaak brengen van curry's, vruchtencompote, gebak, marinades, sauzen en bouillons. Steranijs gaat goed samen met vis, varkensvlees en gevogelte. De peul is aromatischer dan de zwarte, glimmende zaadjes. Meestal wordt de hele ster aan het gerecht toegevoegd, bijvoorbeeld om gevogelte een kruidig-zoete smaak te geven.
Nederlands

Shiitake

Deze paddenstoel, ook wel zwarte paddenstoel, komt oorspronkelijk uit het Verre Oosten. Het is de meest geteelde paddenstoel in Azië en wordt daar vaak verwerkt in vlees- en gevogeltegerechten.
Nederlands

Salie

Salie is een wijdvertakte plant waarvan de bladeren worden gebruikt als kruid, vooral in marinades en bij het op smaak brengen van wild.
Nederlands

Saffraan

Dit kruid is afkomstig uit de stempels van een bloem. Het wordt in de keuken gebruikt als specerij en als kleurstof, en is een van de duurste kruiden. Het geeft een heerlijke hout- en fruitsmaak, in het bijzonder in paella, bouillabaisse en risotto, en past ook bij zeevruchten, visgerechten, curry's, ... Zoals veel bijzonder subtiele kruiden of specerijen moet ook saffraan pas aan het einde van de kooktijd worden toegevoegd om de aroma's volledig tot hun recht te laten komen.
Nederlands

Rozemarijn

Struik uit het Middellandse Zeegebied met aromatische bladeren, bloemen en takken. De bladeren gaan goed samen met wit vlees: konijn, kalf, gevogelte en ook schaap, waarvan het de sterke smaak maskeert. De verse bloemetjes versieren salades, en de takjes worden aan houtskool toegevoegd om geroosterde vlees- en vissoorten te parfumeren. Rozemarijn moet je zorgvuldig doseren, want de smaak is sterk en het mag nooit meekoken.
Nederlands

Roux

Basisprincipe voor het maken van een bechamel of om een saus of crème in te dikken: smelt 2 eetlepels boter in een pan. Haal de pan van het vuur en roer er dezelfde hoeveelheid bloem door met een garde of een houten lepel. Verwarm dit mengsel gedurende enkele minuten. Een roux kan blank, blond of bruin zijn afhankelijk van de kooktijd. De mate van kleuring is afhankelijk van de saus die je wilt maken: blank, licht of bruin.
Nederlands

Pagina's

Abonneren op RSS - Voeding