Gepubliceerd op Lacroix (https://www.lacroix.be)

Home > Aardappelmousseline met garnalen en kreeftenbotersausje

Aardappelmousseline met garnalen en kreeftenbotersausje

Moeilijkheid

Eenvoudig

Smaakprofiel

gerookt-zoet

Aantal personen

4 personen

Bereiding

45 minuten

Bereidingswijze

De aardappelmousseline:
1. Schil en kook de aardappelen in licht gezouten water.
2. Giet ze af en houd 0.5 dl van het kookvocht bij.
3. Pureer de aardappelen, liefst met een roerzeef (passe-vite).
4. Kruid de aardappelen met peper, zout en muskaatnoot.
5. Verwarm 0,5 dl kreeftenfond [1] en 1 dl room en voeg dit samen met het aardappelkookvocht bij de aardappelpuree. Roer goed tot je een luchtige puree krijgt.
6. Duw de puree nog eens door een fijne zeef om een nog smeuïger resultaat te krijgen.

Het kreeftenbotersausje
1. Snipper de sjalot fijn en doe in een klein sauspannetje.
2. Bevochtig met de witte wijn en de kreeftenfond [1] en doe er het tijmtakje bij.
3. Laat dit vocht tot 1/3 inkoken (tot er slechts nog enkele eetlepels kookvocht overblijven).
4. Zet het vuur laag en voeg de ijskoude klontjes boter beetje bij beetje al roerend toe.
5. Zeef de saus (verwijder zeker het tijmtakje).
6. Breng op smaak met het limoensap, een beetje cayennepeper en een snuifje zout.

De garnituur:
1. Spoel en pluk de peterselie.
2. Snijd het brood in heel kleine blokjes en bak de broodkorstjes krokant in boter.
3. Rasp er de limoenschil over en laat afkoelen.

De schikking:
Tip:
Haal de garnalen uit de koelkast +/- 15 minuten voor het serveren zodat de smaak voldoende tot zijn recht komt.
1. Schik de warme aardappelmousseline met een grote lepel op 4 warme (diepe) borden.
2. Maak een kuiltje en schik er de garnalen in.
3. Lepel de saus op de garnalen en enkele streepjes rond de mousseline.
4. Strooi er de mini broodkorstjes over en garneer met peterselie.
 
Smakelijk!
Recept van Marleen De Naeyer.

Ingrediënten

   
Voor de aardappelenmousseline:
300 g
aardappelen (type bintje, ratte...)
   
ookvocht van de aardappelen
1⁄2 dl
kreeftenfond Lacroix (Tip: vries de rest van de fond in)
1 dl
room (vetgehalte naar eigen keuze en smaak)
   
Vers gemalen peper en zout
   
vers geraspte muskaatnoot
   
Voor het kreeftenbotersausje:
1  
sjalot
3 1⁄2 dl
kreeftenfond Lacroix (de overige kreeftenfond al gebruikt)
1  
kleine takje tijm
100 g
ijskoude boter in blokjes gesneden
   
goed gewassen of onbespoten limoen om sap te maken
   
Zout
1  
snuifje cayennepeper
1⁄2 dl
witte wijn
   
Voor de garnituur:
160 g
verse grijze garnalen
   
enkele takjes peterselie
   
plak (wit) brood
   
boter
   
geraspte schil van 1/2 limoen

Bron-URL: https://www.lacroix.be/nl/recepten/aardappelmousseline-met-kreeftenbotersaus

Links
[1] https://www.lacroix.be/nl/fonds/kreeften