Balletjes in tomatensaus op z'n Belgisch (met kropsla en frietjes)

Bereidingswijze
Gehaktballen rollen en bakken
- Verdeel het gehakt in porties van 40 tot 50 g en rol er balletjes van.
- Verhit een stoofpot of diepe pan met een scheut olijfolie (of een mix van olie en boter).
- Geef de balletjes rondomrond een goudbruin korstje.
- Schep de balletjes uit de pot.
- Gebruik de pot met aanbaksels om er de saus in te bereiden.
Tomatensaus bereiden & balletjes garen
- Zet het vuur iets zachter.
- Giet het overtollig braadvet uit de pot waarin je de balletjes kleurde.
- Smelt de boter in de pot.
- Doe de bloem erbij en roer de aanbaksels los met de garde.
- Laat het bloemmengsel een beetje ‘drogen’.
- Schenk de kalfsfond erbij en blijf roeren met de garde tot de saus bindt.
- Roer er de tomatenpuree doorheen en voeg ook de passata toe.
- Leg de balletjes in de saus en zet het deksel op de pot. Laten ze een kwartiertje pruttelen op een zacht vuur.
- Proef en kruid naar smaak met peper en zout.
Friet snijden en voorbakken
- Verwarm de friteuse tot 140 °C.
- Schil de aardappelen en snijd ze in dunne frietjes (ong. 5 mm beed). Spoel ze nadien even onder koud water en dep ze droog.
- Frituur (pocheer) de frietjes een eerste keer tot ze net niet gaar zijn en nog niet kleuren.
- Leg de voorgebakken frietjes op keukenpapier en laat ze afkoelen.
Sla en vinaigrette
- Maak de blaadjes van de kropsla schoon.
- Vul een kom met koud water en ijsblokjes en leg de slablaadjes er minstens 10 minuten in.
- Doe de azijn in een hoge beker, samen met de olie, wat krulpeterselie en grof gesneden sjalot.
- Voeg het ei toe, een beetje peper en zout en mix tot een gladde, gebonden vinaigrette met je KitchenAid-staafmixer.
- Frieten krokant bakken
- Verhit de friteuse tot 180°C.
- Geef de frieten een tweede bakbeurt, laat ze uitlekken en strooi er wat zout over.

Een recept van Wim Ballieu uit het Njam!-kookprogramma Bal National
Wim Ballieu (Balls&Glory)