Consommé van patrijs, een razendsnel te maken heldere soep

Bereidingswijze

1. Breng de patrijs aan de kook met het kruidenbosje, de mirepoix, de fonds (wild en gevogelte), wat peper en zout.
2. Laat deze basis voor consommé ongeveer anderhalf uur zachtjes koken, voeg er eventueel wat water bij.
3. Verwijder tijdens het koken het vet en het schuim van de consommé.
4. Laat afkoelen.
5. Mix de ingrediënten van de ‘clarif’ tot een soort pap, breng over in een pot en giet de bouillon op de clarif.
6. Breng het geheel voor de consommé langzaam aan de kook en blijf roeren tot het kookeffect en zet dan het kookvuur af.
7. De eiwitten in de clarif gaan stollen en de onzuiverheden met zich meenemen.
8. Als je dan alles zeeft door een handdoek bekom je een perfect geklaarde consommé.

In dit recept werd patrijs gebruikt, maar er kan ook met vlees of ander gevogelte gewerkt worden.
Deze consommé kan dienen voor 101 feestelijke soepjes.

Wijnsuggestie: 
2 vloeistoffen met elkaar mooi laten combineren is bijna onmogelijk. De enige optie hier is om te kiezen voor een mooie droge, oudere amontillado sherry of een droge Madeira van 10 jaar op basis van de Sercial druif.