Fazantenfilet met zachte roze pepersaus – gebakken appelbolletjes met esdoornsiroop

Bereidingswijze

Het vlees:
1. Verwarm de oven voor op 140°C.
2. Kleur de fazantenfilets in de pan langs beide zijden en kruid ze met een beetje peper en zout.
3. Neem ze uit de pan en schik ze op in een ovenschaal.
4. Gaar de fazantenfilets gedurende +/- 10 minuten (afhankelijk van de dikte) in de oven.
5. Laat het vlees rusten.

Let op: hou de pan bij voor de saus!

Sausgarnituur:
1. Schil de paprika met een dunschiller en snijd het vruchtvlees in heel kleine blokjes (= brunoise). Blancheer de paprikabrunoise: zet de blokjes op in koud water, breng aan de kook en laat ongeveer 1 minuut doorkoken. Giet ze af in een zeef en verfris ze onder koud water.
2. Snijd de appel eveneens in brunoise, dek nog even af om verkleuring te voorkomen.
3. Laat de peperbesjes uitlekken.
4. Snipper de sjalotjes fijn en bak ze glazig en in dezelfde pan waarin je het vlees kleurde. Doe er het tijmtakje en het laurierblaadje bij.
5. Blus met de FOND en laat op een zacht vuur voor ½ inkoken.
6. Blus met de room en laat opnieuw inkoken tot sausdikte.
7. Bind de saus eventueel bij met een klein beetje blanke roux (je kan de saus altijd binden met maïzena express, maar beter is kant- en klare roux te gebruiken)
8. Voeg de garnituur toe en breng op smaak met een scheutje cognac en de mosterd. Voeg indien nodig nog een beetje vers gemalen peper en een snuifje zout toe.  

De appelbolletjes:
1. Schil de appels en haal er kleine bolletjes (of in stukjes van 1,5 cm) uit.
2. Smelt de boter, laat ze net kleuren en bak de appelbolletjes een paar minuten. Voeg de esdoornsiroop toe eens ze halfgaar zijn en laat ze lichtjes karamelliseren.
3. Breng de bolletjes op smaak met een beetje 4- kruidenmengsel of één van de vier vermelde kruiden.  

De schikking:

1. Snijd het vlees schuin in twee en schik het op 4 voorverwarmde borden, lepel er de saus naast en schik er enkele appelbolletjes naast.   
Tip: Serveer met aardappelkroketjes.
 

Smakelijk!

Recept van Marleen De Naeyer.