Parelhoen uit de oven met champignonroomsaus, gebakken aardappel, salade van snijbonen en erwtjes

Bereidingswijze

Gebruik een grote braadslee die zowel op het vuur kan als in de oven. Heb je dit niet, gebruik dan een grote pot voor op het vuur en giet vervolgens alles over naar een braadslee.
 

Snijd de sjalot fijn en de wortelen in schijfjes.
 

Smeer de parelhoen in met peper, zout en gedroogde tijm. Verhit een grote klont boter in de pot op het vuur. Bak de parelhoen aan alle kanten aan op hoog vuur. Voeg vervolgens de ui en de wortelen toe. Laat even meebakken en kruid bij met peper. Blus na enkele minuten met de witte wijn en voeg meteen ook de fond en de salie toe. Zet het geheel 1u in de oven op 180°C. Als je pot of braadslee niet in de oven kan, doe dan eerst alles in een ovenproef braadslee. Schep om het kwartier wat van het vocht over de parelhoen.
 

Schil ondertussen de aardappelen en snijd deze in blokjes. Stoom of kook ze (naar keuze) tot ze beetgaar zijn en zet apart.
 

Breng gezouten water aan de kook en voeg er de snijbonen aan toe. Voeg na vier minuten de erwtjes toe en laat nog drie minuten koken. Zet ook apart.
 

Wanneer de parelhoen nog ongeveer 10 minuten moet instaan. Verhit je twee pannen met een flinke klont boter op het vuur. Bak in eentje de aardappelblokjes aan op hoog vuur. Zet nadien het vuur lager en laat nog even verder garen. Kruid eventueel met wat rozemarijn. Stoof in de andere de snijbonen en erwtjes even aan, kruid met peper en zout en houd warm.
 

Haal de parelhoen uit de oven en leg even aan de kant. Haal de saus door een zeef en gebruik dit vocht om de saus te maken. Neem er vervolgens een sauspannetje bij en versnipper de tweede sjalot heel fijn. Stoof deze glazig in boter en voeg de champignons, die je in blokjes gesneden hebt, toe. Wanneer deze aangebakken zijn, haal je ze uit de pan. Blus met de fond en voeg de room toe. Laat even opkoken tot de gewenste dikte en voeg vervolgens de champignons terug toe. Kruid bij met peper.


Je kan het gerecht op twee manieren serveren. Je kan alles in mooie kommen doen en op tafel zetten zodat iedereen zichzelf kan bedienen of je kan de bordjes voordien maken.

Parelhoen met champignonsaus is een echte klassieker, maar eentje die niet mag ontbreken op je feesttafel.
Laurence