3 lekkere alternatieven voor rijst

Eet jij je ovenschotel, kip curry of chili con carne elke keer met rijst? Het is voor veel Belgen de meest voor de hand liggende keuze. Toch zijn er nog heel veel andere graansoorten om uit te proberen. Wat dacht je van parelcouscous, quinoa of bulgur? Wij leggen je uit hoe je deze alternatieven voor rijst lekker klaarmaakt.
 

Parelcouscous

Ptitim of Israëlische couscous is de parel onder de couscoussoorten, letterlijk dan. Deze ronde en dikke couscousbolletjes zijn net zoals gewone couscous gemaakt van grof gemalen durumtarwe maar daar stopt de vergelijking. Gewone couscous, populair in de Arabische wereld, en parelcouscous, dagelijkse kost in het Midden-Oosten, verschillen niet alleen qua vorm maar ook qua textuur, smaak en bereidingswijze. De smaak van parelcouscous is veel zachter en voller, de textuur kan je dan weer vergelijken met die van Italiaanse pasta. 
 

Hoe bereid je parelcouscous?

Terwijl gewone couscous gewoon even moet ‘wellen’ in een fond of warm water, moet parelcouscous wel 10 minuten koken. Parelcouscous geeft je gerecht dus meteen extra body. Daarom is het een perfect alternatief voor rijst. De zachte textuur van de couscousparels past ook goed bij een zomerse (koude) salade of ovengerechten met veel saus. Maar ook je klassieke kip curry kan je gerust eens met deze dikkere couscousbolletjes serveren.
 

Quinoa

Hoe je quinoa nu precies uitspreekt blijft waarschijnlijk een raadsel maar dat deze glutenvrije rijstvervanger ongelooflijk lekker en gezond is weten we ondertussen wel. De quinoaplant wordt al eeuwenlang gekweekt in Zuid-Amerika. Vandaar de bijnaam ‘rijst van de Andes’. Veel mensen beschouwen de kleine korreltjes, beschikbaar in verschillende kleuren van wit en rood tot zwart, als een superfood. Die eer heeft quinoa te danken aan z’n hoge en kwaliteitsvolle eiwitgehalte: 16%. Dat is dubbel zoveel als tarwe en zilvervliesrijst. Daardoor is het ook een uitstekende plantaardige vleesvervanger. Quinoa bevat bovendien ook heel veel voedingsvezels: meer dan rijst, pasta en aardappelen maar minder dan volkorenbrood en havermout. 
 

Hoe maak je quinoa klaar?

Kook de korrels 10 tot 15 minuten lang in water of een fond, afhankelijk van de gaartijd is je quinoa dan beetgaar tot zacht. En hoe smaakt quinoa eigenlijk? Men zegt wel eens dat het nootachtig van smaak is. Maar je eet quinoa natuurlijk niet puur. Wij combineren de zachte korrels het liefste met een lauwe salade, verse kruiden of gebruiken het als vulling voor champignons of paprika’s in een zomerse ovenschotel. Opties genoeg!
 

Bulgur

Bulgur is ook een graanproduct dat gemaakt wordt van harde durumtarwe ofwel van verschillende tarwesoorten. Bulgur is al ‘bereid’, in die zin dat de tarwekorrels eerst gestoomd, daarna gedroogd en ten slotte gemalen worden. Bulgur is populair in de Mediterrane maar ook de Turkse, Arabische en Indiase keuken. Net zoals quinoa heeft het een lichte, nootachtige smaak.
 

Hoe bereid je bulgur?

De smaak mag dan wel op quinoa lijken, de bereidingswijze lijkt meer op die van gewone couscous. De bereiding van bulgur is met andere woorden super eenvoudig: laat de korrels 10 tot 12 minuten garen in warm water of een fond en roer los met een vork. Bulgur breng je best op smaak met extra smaakmakers zoals Midden-Oosterse fijngemalen kruidenmengelingen of verse kruiden zoals peterselie, koriander, etc. Een klassieke tabouleh wordt trouwens met bulgur gemaakt. Wie weet heb je dit graanproduct dus al eens gegeten zonder dat je het wist!