Wat ons betreft kan er nooit genoeg saus zijn. Het is de perfecte aanvulling bij tal van vlees-, vis- en pastagerechten. Voor een lekkere saus heb je natuurlijk de perfecte binding nodig. We geven je alvast 3 eenvoudige manieren om je saus te binden.

Liaison

Dit mengsel van eigeel en room zorgt voor een lichte, romige binding van je saus of soep met een culinair resultaat. Reken 1 dooier voor 1 dl room en meng beide in een kommetje. Giet het mengsel op het einde bij je saus. Het is belangrijk dat je saus op dat moment niet meer kookt, anders zal het eigeel in je liaison stollen en je saus doen schiften. 

Koude boter

Je kan je saus ook ‘monteren’ met blokjes koude boter. Roer ze simpelweg onder de warme saus tot je een mooie binding krijgt. Het resultaat is een prachtig glanzende saus. Bovendien zal de boter de smaak van je saus alleen maar ten goede komen. Beurre blanc is een gekende saus die gebonden wordt met koude boter maar je kan het ook toepassen op bijvoorbeeld rode wijnsaus.

Aardappel- of maiszetmeel

Een binding op basis van zetmeel is een gemakkelijke oplossing wanneer het snel moet gaan. Er bestaat ook zetmeel van rijst, tarwe, taro, etc. maar zetmeel op basis van aardappel en mais zijn de twee meest gebruikte soorten. Het zetmeel moet je eerst even losroeren in water of een andere koude vloeistof. Daarna kan het al roerend bij de kokende saus doen. Maiszetmeel geeft een troebele binding terwijl aardappelzetmeel een doorschijnende binding geeft en dus beter geschikt is voor heldere sauzen.