Het geheim van een lekkere portosaus zit hem in de details. Met deze 3 tips in je achterhoofd bereid je deze smaakvolle saus keer op keer tot in de perfectie.
 

Portosaus is een echte klassieker uit de Frans-Belgische keuken. De romige textuur en de rijke, volle smaak passen erg goed bij wild, eend, kalkoen, runds- en lamsvlees. Maar hoe bereid je nu een portosaus waar iedereen duimen en vingers bij aflikt? Met ons recept en deze tips is je succes gegarandeerd!

 
De juiste pan

Portosaus maak je het best in een braadpan. Dat klinkt misschien niet logisch maar dat is het wel. Een smaakvolle portosaus moet namelijk de smaken van het vlees kunnen opnemen. Hoe? Maak je saus in dezelfde braadpan waarin je net je vlees hebt gebakken en roer de aanbaksels los met een garde.

 
Een goede binding

Een goede portosaus is ook romig van textuur. Met een klontje ijskoude boter krijg je een extra romig en glanzend resultaat. Wil je voorkomen dat je portosaus waterachtig is? Beurre manié, een boter-bloemmengsel, of een scheutje room zorgen voor een gebonden en dikke saus.
 

Een gladde saus

Elke portosaus begint bij een fijngesnipperde ui maar eindigt op ons bord als een gladde, smeuïge saus. Voor de perfecte portosaus heb je dus een zeef nodig. Giet je saus vlak voor het serveren door de zeef om stukjes ui, aanbaksels en verse kruiden eruit te filteren.