Bloemkool saai? Daar denken we bij Lacroix anders over. Belgische klassiekers zoals bloemkool in witte saus of bloemkool met een krokant kaaskorstje in de oven zijn ideaal voor een doordeweekse avond. Kom je liever origineel uit de hoek? Met een vleugje creativiteit en de fonds van Lacroix maak je de meest fantastische bloemkoolgerechten klaar.

 

Bloemkool kopen en bewaren

Bloemkool is een lichtverteerbare kool die rijk is aan vezels, vitamine C en K. Hoe ouder de groente, hoe sterker de geur en de smaak. Verse bloemkool smaakt dus zacht en ziet eruit als een stevige witte wolk. De bijeengepakte bloemkoolroosjes zijn eigenlijk de eetbare bloemknoppen van de plant. Aan de buitenkant zitten grote groene bladeren die helder groen en knapperig horen te zijn. Bloemkool bewaar je in de koelkast. Gekookte of geblancheerde bloemkool kan je ook invriezen.
 
Een tip: bloemkool kan niet tegen een stootje. Leg je bloemkool dus altijd voorzichtig in de winkelmand of -kar om bruine verkleuringen of rotte plekken te voorkomen. Bloemkool schoonmaken

De buitenste bladeren van een bloemkool gebruik je niet. De harde stronk gooien de meeste mensen ook weg, maar je kan de dikke steel gebruiken als smaakmaker in soepen en sauzen. Of je kan de stronk heel fijn snijden en zo verwerken in een gerecht.

Verse bloemkool komt recht uit het veld. Er kan dus nog flink wat aarde en zand aan hangen. De groente goed spoelen onder koud stromend water is aangeraden. Afhankelijk van het recept kan je bloemkool in zijn geheel bereiden, in roosjes verdelen of in grote stukken snijden.
 
De harde stronk van een bloemkool gooien de meeste mensen weg. Gebruik de dikke steel als smaakmaker in soepen en sauzen. Je kan de stronk ook heel fijn raspen of snijden en zo verwerken in een gerecht.
 


Bloemkool bereiden

Met een groente zoals bloemkool kan je volop experimenteren in de keuken. Bloemkool is geschikt om te koken, stomen, bakken, garen in fond, gratineren, pureren, wokken, frituren, verwerken tot soep, … Je kan deze veelzijdige kool zelfs bakken als een steak, fijnraspen tot rijst of verwerken tot een plantaardige pizzabodem. Begin je liever met iets eenvoudig maar wel anders dan bloemkool in witte bechamelsaus? Dan zullen deze drie originele recepten met bloemkool je zeker bekoren.

1, Varkensstoofpot met bloemkoolroosjes en spek-spruitjesbrood
Wauw! Dit is een stoofpot om met de hele familie gezellig aan tafel te schuiven. De witte bloemkoolroosjes geven het geheel een herfstig karakter. Er is trouwens nog een andere koolsoort die de show steelt: het brood bij deze stoofpot maak je met heerlijke spruiten.

2. Bloemkoolrisotto met krokante pancetta
Het geheim van deze extra smeuïge risottobereiding? Gepureerde bloemkool gegaard in kalfsfond. Het resultaat is de romigste risotto ooit met de smaak van heerlijke bloemkool, een vleugje Parmezaanse kaas en geweldig krokante pancetta uit de oven.

3. Parmentier van bloemkool met zalm
Een klassieke ovenschotel parmentier met een hedendaagse twist. De zalm wordt gegaard in een rijke visfond, de bloemkool is overgoten met een heerlijke witte saus en het kaaskorstje bovenop bestaat uit gemalen kaas én – verrassing - feta. Geloof ons, dit recept is een schot in de bloemkoolroos bij jong én oud.