Daar zijn ze weer: de mosselen! Maakt de zilte geur van een stomende pot verse mosselen jouw hartje ook helemaal week? Met deze tips maak je ze zelf klaar zoals op restaurant.
 

Open of gesloten?

De kans is groot dat je bij het openen van de verpakking al heel wat mosselschelpen ziet openstaan. Vervloek je mosselboer dan nog niet meteen want dit is perfect normaal. In de beschermde verpakking ontspannen mosselen zich en zetten ze hun schelpen open. Hou ze kort onder koud water en tik met de schelp even op het aanrecht. Een gezonde mossel zal na enkele tellen zijn schelp terug sluiten. Doet ‘ie het niet? Dan mag je de mossel weggooien.
 

Een stevige portie

Voor een normale portie mosselen reken je ongeveer 1,5 kg per persoon. Dat lijkt misschien veel maar je houdt natuurlijk ook een berg schelpen over nadat je ze hebt leeggegeten.
 

 
Fijne groentjes

Ajuin, selder, venkel, wortel of prei. Het zijn stuk voor stuk heerlijke groentjes om bij je mosselen te serveren. Wil je zeker zijn dat ze op hetzelfde moment als je mosselen gaar zijn? Snijd ze dan zo fijn mogelijk.
 
 

Kort maar krachtig

Mosselen kook je niet maar stoom je. Je hebt dus niet zo veel vocht nodig. Een scheutje water of witte wijn volstaat. Zet de pot met mosselen daarna op een hoog vuur met het deksel erop zodat er veel stoom ontstaat. Intussen af en toe opschudden. Als de mosselschelpen weer openstaan, zijn ze gaar. Smullen maar!