Het geheim van menig chef: een marinade! Je vlees wordt heerlijk mals en zelfs groenten kunnen een
verrassende smaak krijgen. Heb jij onze basisblog marineren al gelezen? Lees dan hier verder voor
nog meer tips voor de beste marinade.

 

Tip 1: Denk aan je kommen


Omdat je marinade een zuur element bevat, mag je nooit in aluminium marineren. Aluminium
kommen of bakjes reageren met het zuur in de marinade en geven het dus een andere smaak.
Gebruik enkel glas, aardewerk of roestvrij staal.

Proberen?
Marineer je rundvlees voor dit recept van ramen met rundertataki
 

Tip 2: Wrijven maar

Heb je niet veel tijd? Wrijf je marinade dan rechtstreeks in het vlees. Je vlees zal wel de smaak
opnemen, maar heeft niet de tijd om malser te worden. Doe dit dus met marinades waarmee je
enkel smaak wil toevoegen.
 

Tip 3: Wees spaarzaam met zout

Zout onttrekt vocht aan je vlees en zorgt er net voor dat je vlees droger wordt. Wees dus heel erg
spaarzaam met zout!

Proberen?
Een lekkere marinade voor hert met onze wildfond. En een klein beetje zout.
 

Tip 4: Denk ook aan je groenten

Natuurlijk kun je niet alleen vlees of vis marineren. Ook tofu of groenten zijn heel lekker
gemarineerd. Bij groenten laat je je zure ingrediënt achterwege: dan verliezen ze hun bite. Marineer
eens je wortels voor je ze in de oven gaart, of je champignons voor je ze aan de risotto toevoegt…

Proberen? Een couscoussalade met gemarineerde paprika
 

Tip 5: pas op met zoet

Heb je ribbetjes in honing gemarineerd? Heerlijk, maar pas goed op bij het klaarmaken. De suikers in
zoete ingrediënten als honing verbranden sneller. Zorg dus dat je vlees dat in zoete ingrediënten is
gemarineerd langzaam en op lage temperatuur gaart.