5 tips voor een geslaagd wokgerecht

 

Kort maar krachtig

Het leuke aan een wokgerecht, is dat het erg snel klaar is. Wokken doe je namelijk op heel hoge temperaturen waardoor je ingrediënten meteen gaar zijn en hun verse smaak behouden. Was, schil en snijd je groenten en vlees dus op voorhand want tijdens het wokken heb je hiervoor geen tijd meer. Ook kruiden, olie en sauzen kan je van tevoren afwegen of afmeten.

 

Heet, heter, heetst

Wokken doe je dus niet alleen supersnel maar ook superheet. De temperatuur in je wokpan moet tijdens het hele bereidingsproces tussen 160°C en 230°C liggen. Laat daarom je wok eerst 30 tot 60 seconden opwarmen voor je olie toevoegt. Zo zal de olie niet aanbranden. De olie is heet genoeg wanneer ze begint te dampen. Wist je trouwens dat de vorm van je wokpan ervoor zorgt dat vrijkomend vocht meteen verdampt?

 

Wok in stappen

Wok mag dan wel een eenpansgerecht zijn, dat betekent niet dat je alles in één keer in je wokpan mag gooien. Wokken doe je stapsgewijs. Anders dan klassieke kookmethoden, begin je met de kruiden zoals look, gember of uitjes. Daarna volgen de vis, het vlees en de fijngesneden groenten. Hou daarbij rekening met de hardheid van je ingrediënten: begin bijvoorbeeld met de hardere groenten zoals wortel of paprika, voeg daarna pas de zachtere groenten zoals sojascheuten of erwtjes toe.

 

De olie is essentieel

De juiste vetstof is essentieel voor een geslaagd wokgerecht. Niet alle soorten olie zijn namelijk even geschikt voor de hoge temperaturen in je wokpan. Ga daarom op zoek naar een zuivere, neutrale olie met een hoog rookpunt zoals arachideolie, maïsolie, zonnebloemolie of kokosolie. Je vindt ook speciale wokolie in de supermarkt. Twijfel je? Kijk dan eerst op de verpakking. Daarop staat meestal aangeduid of de olie wok proof is.

 

Think out-of-the-wok

Je kan zeker experimenteren met je wokgerechten. Niet alleen Aziatische ingrediënten maar ook Belgische producten kan je perfect wokken. Denk maar aan (zoete) aardappelpartjes, witloofsnippers, blokjes pompoen of reepjes biefstuk. Zo bereid je een lekker wokgerecht helemaal volgens jouw smaak!