Onze landbouwers werken elk seizoen met man en macht om de lekkerste groenten op ons bord te brengen. Producten die recht van het veld komen geven je gerecht des te meer smaak én ze zitten bomvol vitaminen. We helpen je alvast op weg met vijf heerlijke lentegroenten.
 

Asperge 

Sommigen gebruiken ‘asperge’ wel eens als een scheldwoord, maar wij vinden de vergelijking met het witte goud net een compliment. Asperges zijn echte lentegroenten, verkrijgbaar van april tot juni. Ze zitten bovendien boordevol vezels en vitamine C. Maar het is vooral hun zachte smaak en de verrukkelijke topjes die van asperges een echte delicatesse maken.
 
Kijk je er tegenop om asperges te bereiden? Deze tips helpen je op weg:
  • reken 300 tot 350 g per persoon
  • Hou de top van de asperge tussen duim en wijsvinger om te schillen
  • Schil van boven naar beneden met een dunschiller
  • Als asperges een piepend geluid maken wanneer je ze tegen elkaar wrijft zijn ze kraakvers
 

Paksoi 

Pakwatte? Paksoi is een langwerpige koolsoort met witte brede stelen en groene bladeren met witte nerven. Anders dan bijvoorbeeld groene of rode kool vormen de bladeren dus geen hart of bol maar groeien ze aan de stengel. De smaak van paksoi wordt wel eens vergeleken met die van Chinese kool aangezien ze zacht en zoet is. Deze koolsoort zit trouwens boordevol foliumzuur, vitamine A en C. Voor warme bereidingen reken je best 250 g per persoon, in koude bereidingen mag het wat minder zijn en is 150 g voldoende.
 

Prei

De vorm van deze groente, een lange groen-witte stengel, doet anders vermoeden maar prei is wel degelijk familie van ajuin en knoflook. Het wit van prei heeft dan ook een zachte uiensmaak, het groene gedeelte heeft een meer uitgesproken, scherpere smaak. Het klopt dus niet dat je het groen altijd volledig moet weggooien. Meer zelfs, de groene uiteinden bevatten net meer mineralen en vitaminen zoals kalium, foliumzuur, vezels en vitamine B6. Je kan het groen perfect gebruiken in soepen, bouillons, etc. Aangezien prei tijdens de bereiding wat krimpt in volume mag je gerust 400 tot 500 g prei per persoon rekenen.
 

Radijs

Radijzen zijn een koolgewas, verwant aan de mosterdplant, die rijk zijn aan vitamine C en vezels. Ze geven ook een pittige smaak aan je salade, soep, smoothie, pesto of omelet. De witte bolletjes met rode schil zijn dan ook verwant aan de mosterdplant. Radijzen kunnen rond, ovaal en langwerpig zijn. Ook de kleuren kunnen variëren van helderrood tot helemaal wit. Radijzen schoonmaken is trouwens supersimpel: spoel ze en snijd het loof en het wortelpinnetje eraf. Je hoeft ze dus niet te schillen. Nog een tip: snijd enkel de radijzen die je gaat gebruiken van het loof af en laat de anderen eraan hangen. Zo blijven ze langer vers!
 

Zeekraal

Een verrassende groente die je vanaf de lente - en ook tijdens de zomer - steeds vaker ziet verschijnen is zeekraal. Deze groene, vlezige stengeltjes groeien aan de rand van de zee en zijn te koop van begin mei tot eind augustus in de winkel. De smaak is, zoals de zee, redelijk zout maar wordt ook vergeleken met verse spinazie of groene asperge. Ze passen dus perfect bij allerlei vis- en schaaldiersoorten. Zeekraal heeft een lage voedingswaarde maar is wel een bron van vezels, vitamines en mineralen. Je kan de steeltjes - na grondig spoelen natuurlijk - rauw eten maar het lekkerste zijn ze als je ze blancheert of (roer)bakt. Je rekent hiervoor 100 g per persoon.