Pompoen is vanaf eind september niet meer weg te denken aan tafel. In de soep, in een ovenschotel, in puree en zelfs in een cake. Welke pompoensoorten zijn nu het meest voorkomend? Ontdek ze hier samen met extra tips om er ook lekker mee te koken.
 
Pompoenen komen in alle maten, kleuren en vormen. De klassieke ‘Halloween-pompoen’ is dieporanje maar andere pompoenen kleuren eerder groen, geel of zelfs zwart. Ook qua gewicht en grootte is er keuze te over: sommige pompoenrassen blijven klein, andere pompoenen groeien uit tot kolossen van 100 kg. Wij sommen de zes populairste pompoensoorten voor je op.
 

1.   Gewone pompoen of winterpompoen

De klassieker onder de pompoenen is rond tot ovaal van vorm, breed geribd en heeft een beige tot oranje kleur. De schil is dik en stug en verwijder je best. De gewone pompoen met zijn vezelige vruchtvlees heeft een zachte, niet al te uitgesproken smaak en leent zich perfect tot soep, stoofpotjes maar je kan de pompoen ook raspen om te verwerken in pannenkoeken of cake. 
 

2. Muskaatpompoen

De muskaatpompoen is de Halloween-pompoen bij uitstek. De stevige, harde schil is fel geribd en heeft een dieporanje, bijna bruine kleur. Het vruchtvlees is vrij zoet van smaak. Muskaatpompoen kan je als soepgroente, maar ook in een groentensaus, stoofpot of wok verwerken.
 

3.     Rouge vif d’Etampes


Dit oud Frans pompoenras is een van de meest geteelde soorten ter wereld en is zowel qua textuur als smaak erg zacht. Deze pompoenvariëteit is op z’n best in de soep. Aangezien de smaak niet zo uitgesproken is, kan je de soep best bijkruiden met fond, een snuif currypoeder of extra groenten zoals pastinaak of wortel.
 

4.   Flespompoen of butternut squash

Deze flesvormige pompoen heeft z’n naam niet gestolen. Dankzij z’n zoete, nootachtige smaak en zachte schil is de flespompoen uitgegroeid tot een van de populairste pompoensoorten in België. Schillen is overbodig want de schil verdwijnt als het ware in de bereiding tijdens het garen. Naast pompoenpuree of ‘butternut squash’ raden wij je aan om de pompoenhelften op te vullen met een mengeling van gehakt, of quinoa als vegetarisch alternatief, en in de oven te schuiven. Hmmm!

 
5.   Hokkaido of red kuri squash

Hoewel een hokkaido qua uiterlijk het kleine broertje van de Rouge vif d’Etampes kon zijn, maak je hem anders klaar. De schil is namelijk zacht en dus wel eetbaar. Deze pompoen is een uitstekende keuze als je liever een kleine portie soep maakt zonder overschotjes pompoen. De zachte en zoete smaak van de hokkaido komt ook perfect tot zijn recht in een nagerecht. Wat denk je van pompoencake? Het vruchtvlees even bij je beslag raspen en bakken maar!
 

6.   Spaghettipompoen of spaghetti squash

De revelatie in pompoenland is de spaghettipompoen, en dat heeft deze kleine pompoensoort volledig te danken aan z’n dradige, vezelrijke structuur. Als je een spaghettipompoen 30 minuten gaart in de oven (op 180°C), kan je het vruchtvlees er met een vork uit schrapen en krijg je lichtgele spaghettislierten met een zoete, nootachtige smaak. Ideaal voor wie graag een smaakvol en glutenvrij alternatief voor pasta zoekt.
 
Zoek je nog hulp bij het schillen van je pompoen? Lees onze tips hier.