Eenvoud siert. Daarom houden zoveel mensen van bruine saus. Zelfs absolute sausleken kunnen een klassieke vleessaus op tafel toveren. Klaar voor een vleugje (of eerder een scheutje) magie op je bord? Ontdek hier hoe je met de lekkere fonds van Lacroix en onze tips een lekkere, bruine vleesjus maakt.
 

Wat is bruine saus?

Bruine saus is een klassieke, donkere saus die de smaak van je vleesbereiding extra in de verf zet. Bruine fond is de ideale basis voor een bruine saus. Door de rundsfond, kalfsfond of lamsfond te laten inkoken en vervolgens op te werken met koude boter, maak je een licht gebonden vleesjus.
 

Bruine saus maken

Een klassieke, bruine saus maken is heel eenvoudig. Ontdek hier welke ingrediënten je nodig hebt en volg het stappenplan voor een huisbereide saus om duimen, vingers én je bord af te likken.
 

Wat heb je nodig?

- 1 pot Lacroix kalfs- of rundsfond  (400 ml)
- Ijskoude boter
- Peper
- Zout
 

Zo maak je bruine saus:

1. Giet de fond in een pan en laat voor de helft inkoken op een hoog vuur.
Tip: Serveer je de saus bij een stuk vlees? Gebruik dan bij voorkeur dezelfde pan waarin je het vlees hebt gebakken. Giet het overtollige vet weg vooraleer je de fond toevoegt en roer de aanbaksels los met een houten lepel.

2. Haal de pan van het vuur en roer met een garde klontjes ijskoude boter door de fond tot je de gewenste sausdikte bereikt. De saus geeft je saus ook een mooie glans.

3. Kruid met peper en zout. Werk de saus af naar smaak: met verse kruiden, met een scheutje wijn, etc.  
 

Zo mislukt je bruine saus nooit meer

Zelfs een absolute sausleek kan bruine saus klaarmaken dankzij deze handige tips.

● Voor een bruine saus op basis van Lacroix fond heb je geen bindmiddel nodig. Door de fond te laten inkoken, zal hij vanzelf indikken en reduceren tot een lichtgebonden saus.

● Wanneer heeft je saus de juiste dikte en consistentie? Je kan nagaan of je saus dik genoeg is met het volgende trucje: giet een scheutje saus op de achterkant van een eetlepel. Loopt de saus er niet meteen vanaf, maar verspreid de saus zich wel over de lepel? Dan is je saus goed qua consistentie.

● Wil je bruine saus zoeter maken? Meng een lepeltje honing door je saus. Zo zorg je voor een zoete toets.

● Hou je van de smaak van sjalot in bruine saus maar wil je geen stukjes of brokjes?
Volg deze stappen voor een gladde, glanzende saus met sjalot:
1. Snipper en stoof de sjalot in de pan met een klontje boter.
2. Giet de fond erbij en laat samen inkoken tot de gewenste dikte. 
3. Zeef de bruine saus en werk ze de vervolgens af met koude boter, kruiden en/of een scheutje wijn.