Het bekendste duif recept is wellicht de klassieker ‘duif clamart’. Samen met de fonds van Lacroix tover je nog veel meer lekkere gerechten met duif uit je kookpotten.

Duif is een smaakvol en dankbaar stukje vlees. Het vlees van jonge duiven is wit, mager en zacht en lijkt erg goed op kip. De intense, verfijnde smaak van duivenvlees is echter met niets anders te vergelijken. Jonge duif kan je bakken en braden. Oude duiven hebben droger en donkerder vlees en zijn meer geschikt voor ragout en stoofgerechten. 

Houtduif valt samen met haas, konijn, fazant, en patrijs onder klein wild en is beschikbaar in de vorm van malse borstfilets of in z’n geheel. Koop je hele duiven? Dan krijg je er altijd de lever bij, de perfecte basis voor een heerlijke saus met de fonds van Lacroix.
 

Duif recepten

Ontdek hier een aantal veelgesmaakte recepten met duif en de fonds van Lacroix.
 

Duif clamart

Dit is een klassiek recept waarin gebakken duif, erwtjes en kropsla gecombineerd worden. Met het overgebleven braadvocht, de lever, wat cognac en gevogeltefond maak je een verfijnde saus die van deze simpele bereiding een fantastisch feestmaal maakt.

Zo maak je de saus:
1. Bak de duif eerst in de pan in hete boter tot alle kanten mooi bruin zijn. 
2. Laat de duif 10 minuten verder garen in een voorverwarmde oven op 160 °C.
3. Stoof een sjalotje en de lever van de duif aan in dezelfde pan om een heerlijkse saus te maken. Blus met een scheut cognac en laat de alcohol verdampen. 
4. Voeg de fond toe. Laat even meekoken en zeef de saus. 
5. Werk vlak voor het serveren af met een klontje koude boter toe voor een glanzende, gebonden saus. 
 

Gebakken duifje met rode biet, pastinaakpuree en wildsaus

In dit recept ga je aan de slag met Anjouduif, een Franse delicatesse met een zeer zachte structuur en een fijne wildsmaak die erg goed past bij het aardse van rode biet en pastinaak. Daarbij komt een wildsaus met wildfond, rode biet en framboos. Een smaakcombinatie voor echte fijnproevers!
 

Duiven filets met frambozen en ravioli

Duif is mals en mager vlees, zeker als je voor de filets kiest. In dit duif recept combineren we ze met frambozen en ravioli. Bak de filets rosé zodat ze lekker sappig blijven.


Wist je dat …

  • oudere duiven vaak gebardeerd of gelardeerd worden om het vlees mals, sappig en extra smaakvol te bereiden? Barderen is vlees bekleden of inwikkelen met spek. Larderen betekent vlees doorrijgen met vet spek. 
  • … het vlees van een wilde duif compacter is dan dat van een tamme duif?
  • … duif ook vaak gebruikt wordt voor rilettes en paté
 

Aan de slag met de recepten en fonds van Lacroix

Ontdek de duif recepten en andere bereidingen met klein wild van onze chefs voor meer inspiratie.