Gooi jij wel eens alle ingrediënten in één pan? Eenpansgerechten staan gelijk aan smaakvolle winterkost en weinig afwas. Onze chef tipt je vijf do’s en don’ts voor een geslaagde bereiding.
 

1.     Wokpan of stoofpot?

Eenpansgerechten kan je in twee soorten pannen klaarmaken:
·      Een wokpan dient om ingrediënten kort en krachtig te roerbakken op hoge temperaturen. Denk aan een heerlijke wok met noedels.  
·      Een stoofpot of ‘cocotte’ gebruik je om vlees, groenten of saus traag te garen op een lage temperatuur. Ideaal voor varkenswangetjes, stoofvlees, ragout. Een tajine werkt trouwens volgens hetzelfde principe.
 

2.     Alles in hapklare blokjes

Door alle ingrediënten van je eenpansgerecht in gelijke stukken te snijden, gaart je bereiding gelijkmatig. Zo voorkom je dat bepaalde elementen in je bereiding nog hard of net al helemaal platgekookt zijn.
 

3.     Eén pot pasta

Wist je dat je pasta ook rechtstreeks in de saus kan garen zoals deze one-pot lasagne? Start de bereiding van je pastasaus zoals gewoonlijk en voeg daarna een deel fond en een deel water toe. Leg de rauwe pasta hierin te garen onder een deksel. Na een kwartiertje pruttelen is je ‘eenpanspasta’ klaar om te serveren!
 

4.     Saus, saus en nog eens saus

Shakshuka, risotto, waterzooi, ragout, tajine, etc. Het zijn allemaal eenpansgerechten met veel saus, en dat is niet zonder reden. Extra vocht zorgt voor een malse en sappige bereiding. Met een portie fond, wat extra room, een scheut bier, wijn of andere drank maak je al snel een lekkere saus die je eenpansgerecht perfect op smaak brengt. Veel eenpansgerechten hebben zelfs baat bij een nachtje trekken in de saus. Zo kunnen alle ingrediënten de smaak volledig opnemen.
 
Saus over? Vries het in of hou het voor de volgende dag bij een stukje brood.