Fond en bouillon geven je sauzen, soepen en stoofgerechten extra veel smaak. Ze zijn een vaste waarde in de keuken. De twee smaakmakers zijn echter niet hetzelfde en worden vaak onterecht met elkaar verward. Ontdek hier het verschil tussen fond en bouillon.
 

Wat is het verschil tussen fond en bouillon?

Door vlees (beenderen), vis, wild, gevogelte of groenten samen met water en kruiden enkele uren te laten inkoken maak je een smaakvol extract, namelijk bouillon. Na 2 à 3 uur heeft de dunne bouillon alle smaken van de groenten, kruiden, vis of vlees opgenomen.

Als je een bouillon op zijn beurt nog 3 à 6 uur laat inkoken, krijg je een fond. De extra tijd die je nodig hebt om het extract tot een derde te reduceren, geven je fond een veel intensere en rijkere smaak dan een klassieke bouillon. Bij Lacroix maken we fonds van kalf, rund, wild, gevogelte, vis en groenten. Je zal merken dat kalfs- en runderfond wat dikker zijn. De reden is simpel: ze zijn gemaakt van beenderen en bevatten dus veel meer gelatine. Het collageen in de beenderen lost op in de hete vloeistof en vormt gelatine die je fond steviger maakt. Wanneer je een kant-en-klare vleesfond opwarmt in je saus, soep of stoofpot, smelt het geleiachtige extract opnieuw. Het resultaat is een fluweelzachte textuur en intense smaak.

De smaakintensiteit van een fond is trouwens afhankelijk van de bereiding en samenstelling. Zo bestaan er witte en bruine fonds. Bij die tweede worden de beenderen samen met de groenten eerst geroosterd en daarna pas gekookt. Hierdoor krijgt de fond een donkere kleur en een intense, volle smaak. Fond van vis of schaaldieren noemen we fumet. Er bestaat ook magere fond die gemaakt wordt van enkel groenten en kruiden.

De fonds en bio fonds van Lacroix kan je opdelen in verschillende categorieën:
- Bruine fonds (kalfs-, runder- en lamsfond)
- Blanke fonds (kalfs- en gevogeltefond)
- Magere fonds (groentenfond)
- Fonds van wild, kreeft en vis (fumet)
- Essences
 

Wanneer gebruik je fond of bouillon?

Auguste Escoffier, de grondlegger van de Franse haute cuisine, zei: "Als er geen fond in de keuken is, kan er niet gekookt worden.” Het is dus geen toeval dat de meeste culinaire sauzen uit de Franse keuken zoals beurre blanc, wittewijnsaus, béarnaise op basis van gastrique, etc. al eeuwenlang gemaakt worden met runder-, kalfs-, gevogelte- of visfond. De dikke, bijna stroperige textuur en krachtige smaak maken van een fond de ideale basis voor al je sauzen. Een dunne bouillon daarentegen vraagt veel meer tijd (om in te koken) en extra kruiding voor hetzelfde smaakvolle resultaat. 

Vleesfonds, met hun specifieke gelatineuse textuur en intense smaak, zijn ook enorm handig om soepen en stoofpotjes snel op smaak te brengen. Daarnaast is visfumet of groentenfond ideaal om vis en groenten in te pocheren. Bij risotto en andere bereidingen waarbij de verhouding van je vloeibare ingrediënten van groot belang is, is fond ook een echte aanrader. Het grote voordeel van een kant-en-klare fond is namelijk dat je geen extra water nodig hebt om het bouillonblokje of -poeder op te lossen. Zo bekom je met weinig moeite toch die volle en intense smaak.


Aan de slag met fond

Een hele dag kokkerellen om een verse fond te maken is niet aan iedereen besteed. Daarom zijn de kant-en-klare fonds van Lacroix een musthave in elke keuken. Onze fonds zijn gemaakt met enkel ingrediënten van de allerbeste kwaliteit, zonder geur-, kleur- of smaakstoffen.

Nu je het verschil kent, is het tijd om aan de slag te gaan met onze fonds. Ontdek hoe je onze fonds kan gebruiken in tal van gerechten.