In lekker zomerweer je dekentje neerleggen, je eten tevoorschijn halen en je bent vertrokken voor een picknick. Of toch niet? Voor een echt fijne dag is er iets meer voorbereiding en denkwerk nodig. Geen zorgen, wij hebben al met je meegedacht.


Denk aan je eten

Uiteraard neem je niets mee dat snel kan bederven zoals vlees of vis. Een koude pastasalade is ideaal. Houd je saus of dressing apart zodat je sla niet slap wordt. Op zoek naar inspiratie voor lekkere en snelle dressings? Kijk dan even hier . Ook leuk: maak je eigen mini-saladebar. Meng nog niets en neem alle ingrediënten afzonderlijk mee. Zo kan iedereen ter plaatse zijn of haar eigen salade samenstellen. Neem in dat geval voldoende opscheplepels mee.

Lekker fris: een gazpacho! Haal deze pas als allerlaatste uit de koelkast, want ijskoud is je gazpacho het lekkerst. (Meer tips voor een lekkere gazpacho vind je hier). Dek je gazpacho daarna af met aluminiumfolie of neem het desnoods mee in een thermosfles.
 

Denk aan je drinken

Op warme wijn of lauwe cola zit niemand te wachten. Gelukkig kun je je drinken vrij gemakkelijk lang koel houden. Vul van tevoren een grote fles met water en leg deze in de vriezer. In eerste instantie gebruik je de fles ijs om de rest van je drankjes koel te houden. Wanneer het gesmolten is, heb jij nog lekker koud water. Alternatief: vul de fles maar voor 1/4e met water en schenk hier ter plekke je favoriete drankje bij.

Drankjes met koolzuur of een fles wijn wikkel je dan weer beter in een natte en ijskoude handdoek en bewaar je bij je ijswater. Een pintje neem je best in blik mee: onder invloed van direct zonlicht verandert je bier namelijk van smaak. In een blikje kan het zonlicht er niet bij. 
 

Denk aan de zon

Hoe romantisch een picknick ook kan zijn, de hele dag in de zon kan – zeker in combinatie met dat wijntje – voor uitdroging zorgen. Blijf dus genoeg water drinken, neem gazpacho mee als extra hydratatie, zoek op het midden van de dag een plekje in de schaduw, vergeet je zonnebrandmiddel niet en geef de kinderen een zonnehoedje en beschermende kledij.
 

Vergeet niets …

Speel van tevoren de picknick in je hoofd af en schrijf een lijstje uit met dingen die je nodig zal hebben. Heeft je fles wijn geen draaidop? Vergeet dan je flesopener niet. Neem je fruit mee? Dat blijft langer goed als je het pas ter plaatse schilt. En daar heb je een dunschiller of aardappelmesje voor nodig. Ook klassiekers om te vergeten: (genoeg) servetjes, een snijplankje, een plastic zakje voor je fruitschillen, of ander afval. Een extra zakje om je vuile borden en bestek in mee terug te nemen, …