Het sappigste wild bereiden?

 

Ree, fazant, eend, konijn, haas, everzwijn … Het najaar is hét moment bij uitstek om te genieten van een sappig stukje wild. Wij lijsten onze favoriete wildsoorten op en geven bereidingstips! 

 

Fazant

Geen wildseizoen zonder een stukje fazant op je bord. Het vlees van fazant bevat veel meer smaak dan kip en is vooral lekker in combinatie met appel, witloof en zuurkool. Kleur de fazant kort op het vuur en laat daarna nog een halfuur bakken in de oven. Overgiet regelmatig met het braadvocht om uitdroging te voorkomen.

Recept: Fazant met appel en knolselder

 

Wilde eend

Wilde eend heeft de reputatie moeilijk te bereiden te zijn omdat het kruidige vlees snel droog wordt. Maar laat je niet afschrikken: een scheutje witte wijn of port doet wonderen voor de sappigheid van de eend. Bak eendenfilets eerst kort op de velkant in een braadpan en geef het vlees een goudbruin korstje. Leg de eend daarna in een ovenschaal en laat de kortgebakken filets nog 5 minuten garen in een oven van 180 °C.

Recept: Peking eend met bami

 

Hert

Mager hertenvlees is het lekkerst in een stoofpotje of als steak met een smaakvolle saus erbij. Een hertenbiefstuk bereid je op dezelfde manier als een rundbiefstuk. Je haalt het vlees dus best een halfuurtje op voorhand uit de koelkast. Eens op kamertemperatuur kruid je het met goed veel peper en zout. Wil je je steak bleu? Bak het vlees 1,5 minuut aan elke kant op een hoog vuur. Voor een steak saignant draai je het vuur na 3 minuten wat lager en tel je er nog 1 minuut extra aan beide kanten bij.

Recept: Een steak van hert met een wildsausje


Everzwijn

Everzwijn behoort tot de categorie ‘groot wild’. Dit feestvarken past perfect op het kerstmenu met een poivrade en kroketjes erbij. Het vlees is rijk aan eiwitten en laat zich makkelijk op voorhand bereiden in een ragout. Laat het gerecht rustig stoven tot het vlees botermals is. Reken minstens 2 uur gaartijd voor het beste resultaat!

Recept: Stoofpotje van everzwijn


Bij zo’n lekker stukje vlees hoort uiteraard een lekkere saus! Het liefst op basis van echte smaakmakers: van porto tot zwarte chocolade. Met de Wildfond van Lacroix bereid je bruine sauzen die nog meer smaak geven aan je rood vlees en wild.