Hoe bereid ik asperges?

Of ze nu wit zijn of groen, asperges plezieren de smaakpapillen. Wij tonen je hoe je deze delicatesse het best bereidt. Van het schillen tot het beetgaar koken.


Asperges schillen

Groene asperges groeien boven de grond en hoef je dus niet te schillen. Dat is anders bij witte asperges, die je wel best schilt voor je ze kookt. Hou elke stengel vast bij de kop of het puntje en beweeg een dunschiller van boven naar beneden, en terug naar boven. Zet niet te veel druk op de schiller zodat de asperge niet breekt. Rits de schil van de asperge er in fijne slierten af en zorg dat er geen vezels achterblijven. Die smaken bitter en blijven makkelijk tussen je tanden zitten. Wat overblijft aan de onderkant van de asperge noemen we ‘het kontje’. Dit houterig stuk mag je afbreken en kan je later gebruiken om aspergesoep van te maken.


Asperges koken

Asperges koken is een klein kunstje, maar je moet er wel even je aandacht bijhouden. Zo ga je te werk:


1.    Leg de asperges in een ruime kookpot met gezouten water.
2.    Breng het water aan de kook en laat de asperges zo’n 5 minuten op een laag vuur koken zonder dat de kopjes te zacht worden. Let er dus zeker op dat de aspergepunten niet tegen de rand van de pot worden gedrukt.
3.    Haal de asperges van het vuur en laat ze een kwartiertje met gesloten deksel doorgaren. Prik regelmatig in de asperges om te controleren of ze gaar zijn. Je kan de gaarheid ook checken door het uiteinde (niet het kopje) tussen duim en wijsvinger te pletten zonder dat het afbreekt.
4.    Haal de asperges voorzichtig uit het kookvocht met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.