Hoe bereid ik zoete aardappelen?

Zoete aardappel of bataat bereid je op verschillende manieren, net als de gewone Belgische patat. Je kan de aardappelen koken, bakken of grillen, frituren en in de oven klaarmaken.
 

Koken

Snijd de zoete aardappel in stukken van gelijke grootte en zet ze voor driekwart onder water. Voeg een snuifje zout toe. Na ongeveer 20 minuten zijn de aardappelen gaar. Je kan dit testen door er met een vork of aardappelmesje in te prikken. Glijdt de aardappel vanzelf van het mesje, dan is hij gaar.
 

Bakken of grillen

Zoete aardappelen kan je ook prima bakken in een koekenpan. Snijd ze in plakjes en bak gedurende 20 minuten op een matig vuur met wat boter of (kokos)olie. Vergeet niet om de plakjes regelmatig om te draaien. Dep nadien met keukenpapier om wat van het vet op te nemen. In plaats van een koekenpan kan je ook een grillpan gebruiken. Laat de boter of olie achterwege en rooster de zoete aardappel gaar in 15 minuten.
 

Frituren

Zoete aardappel-frietjes, het is eens wat anders! Snijd de zoete aardappelen in frieten van ongeveer één centimeter dik. Schillen hoeft niet, maar mag wel. Frituur de frieten 5 minuten op 160° C. Laat de frieten uitlekken en verhit de olie nu tot 180° C. Frituur de frieten een tweede keer, gedurende 6 à 7 minuten.
 

In de oven

Verwarm de oven voor op 180° C. Borstel de zoete aardappelen schoon en snijd ze ongeschild in blokjes van 2 tot 3 centimeter dik. Leg ze op een ingevette ovenplaat, sprenkel er wat olijfolie over en kruid met grof zeezout en zwarte peper. Na 30 à 35 minuten is de bataat mooi bruin en gaar! Zoete aardappel kan je ook poffen. Zo ga je te werk: verwarm de oven voor tot 200° C, prik gaatjes in de aardappelen met een vork en leg ze in hun geheel op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en laat ongeveer een uurtje poffen in de oven. Nadien kan je de bataat lekker uitlepelen.

 

Kruidingtip: bataat heeft een zoetige smaak. Werk na bereiding af met een snuif zeezout of kruid bij met specerijen naar smaak: verse tijm en rozemarijn, paprikapoeder …
Recepttip: Zoete aardappel is ook lekker in soep! Kijk zeker eens naar onze favoriete zoete aardappel soep recept!