Het is heerlijk mals, zacht van smaak en eenvoudig klaar te maken. Wij weten wel waarom een varkenshaasje zo geliefd is bij veel mensen. Dit veelzijdig stuk varkensvlees kan je combineren met tal van smaken en ingrediënten waardoor het zowel op een doordeweekse dag als op een feestelijke gelegenheid de ster van de maaltijd is. Ontdek hier onze tips om een varkenshaasje tot in de perfectie te bereiden.
 

1. Op temperatuur komen

De juiste temperatuur is essentieel voor elk stukje vlees dat je krokant vanbuiten maar mals en sappig vanbinnen wil houden. Haal daarom het varkenshaasje al een half uur op voorhand uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Dit zorgt ervoor dat de boter niet afkoelt. Wanneer je vlees rechtstreeks uit de koelkast in een hete pan legt, ‘schrikt’ het vlees waardoor het z’n sappigheid verliest. 
 

2. Dichtschroeien in hete boter

Een varkenshaasje bakken in de pan begint bij een klont goede boter. Schroei het malse vlees langs beide kanten dicht in de bruisende vetstof. Dit gebeurt best kort en krachtig. Op die manier komt er snel een mooi korstje rond je vlees dat ervoor zorgt dat het niet uitdroogt maar wel mals en sappig blijft. 
 

3. Zachtjes verder garen

Wanneer je varkenshaasje mooi bruin kleurt, draai je het vuur lager en zet je een deksel schuin over de pan. Laat het stuk vlees zo rustig verder garen gedurende 20 à 25 minuten, afhankelijk van de grootte en dikte van het vlees. Draai in tussentijd het varkenshaasje af en toe om zodat het korstje zeker niet aanbrandt.
 

4. Rusten en serveren

Een belangrijke stap - die je bij het ruiken van je gebakken varkenshaasje wel eens zou durven overslaan - is de rusttijd. Inderdaad, je gebakken vlees heeft tijd nodig om te rusten. Laat het een vijftal minuten, verpakt in aluminiumfolie, rusten. Zo blijft je varkenshaasje warm en behoudt het alle sappige smaken veel beter. Snijd het vlees daarna in porties en serveer meteen.