Hoe haal je het beste uit je avocado?

In schijfjes op toast, in een dip of bij je salade: avocado’s zijn niet meer weg te denken uit de keuken. Bovendien is deze veelzijdige groene vrucht het hele jaar door verkrijgbaar. Aan de slag ermee!
 
Avocado’s zijn niet alleen hip, maar ook lekker, voedzaam en gezond. Ze bevatten veel onverzadigde vetten, en zitten boordevol mineralen en vitaminen. Dankzij zijn volle, romige smaak kan je een avocado bovendien met werkelijk alles combineren.
 
Een tip: avocado’s zijn pas écht lekker wanneer ze rijp zijn. Als je de mogelijkheid hebt, druk dan in de winkel zacht op de plaats waar de steel zat. Wanneer deze lichtjes meegeeft, is de vrucht rijp.
 
Lepelen maar!

Is je avocado rijp, dan eet je hem best zo snel mogelijk op. Snijd de avocado in de lengte door en verwijder de pit. Nu kan je het vruchtvlees makkelijk uitlepelen. Of trek de pel er voorzichtig af. Ben je van plan maar een halve avocado te gebruiken, hou de andere helft dan bij met de pit erin. Besprenkel met citroensap en bewaar met vershoudfolie rond om te vermijden dat het vruchtvlees bruin kleurt.
 
Verse guacamole
Een van de populairste avocadobereidingen is guacamole. Deze Zuid-Mexicaanse dip maak je verrassend makkelijk zelf. Wat heb je nodig? 2 rijpe avocado’s, een halve limoen, 1 teen knoflook, 1 sjalot, 1 tomaat, 1 rode chilipeper, enkele takjes koriander, olijfolie, peper en fleur de sel.
 
1. Lepel de avocado’s uit en plet het vruchtvlees met een vork. Er mogen nog wat grotere stukken in blijven zitten.
2. Snijd de tomaat in piepkleine stukjes en doe ze bij de avocado. Voeg ook de versnipperde sjalot, de fijngehakte koriander en geperste teen look toe.
3. Verwijder de zaden uit de chilipeper, versnipper en doe de peper bij de guacamole.
4. Kruid met zwarte peper en fleur de sel. Leng aan met een flinke scheut olijfolie.
5. Knijp de limoen uit bij de guacamole. Roer alles om met een vork. Kruid eventueel bij met peper en zout.