Hoe kook ik met venkel?
 
Niet iedereen is even gek op venkel. Dat heeft vooral te maken met de lichte anijssmaak van de knolgroente. Maar als je het lust, dan maak je er de lekkerste gerechten mee. Wij zetten je op weg met deze handige bewaar- en snijtips!
 
In de winkel
Als je venkel koopt, let er dan goed op dat de knol spierwit of lichtgroen van kleur is en geen bruine vlekken vertoont. De knol moet mooi gevormd zijn, stevig aanvoelen en vrij zijn van zijscheuten.
 
Rauw of warm
Net als witloof kan je venkel perfect rauw of warm eten. Venkel met een langgerekte knol is wat taaier en dus ideaal voor warme bereidingen. Ronde venkelknollen eet je dan weer het best rauw in een salade. Vraag wel even na of iedereen aan tafel venkel lust: rauw is de typische anijssmaak het sterkst. Als je de groente kookt, bakt, stoomt, stooft of roostert, wordt haar smaak opmerkelijk zachter.
 
Venkel wordt vaak gebruikt bij visbereidingen. Het is een combinatie die altijd klopt, op welke manier je de knolgroente ook klaarmaakt.
 
Venkel snijden
Venkel ziet er misschien ietwat complex uit, maar je snijdt de groente heel makkelijk, in 1, 2, 3:
 
Snijd de onderkant van de venkel af, samen met de groene stengels. Die stengels kan je later gebruiken als garnering en smaakversterker.
Halveer de venkel en verwijder de harde kern met een scherp mes.
Leg de platte kant op de snijplank en snijd de venkel in flinterdunne plakjes of repen. Hoe dunner de gesneden venkel, hoe lekkerder.
 
Venkel bewaren
Je kan venkel perfect in de koelkast bewaren, maar laat de groente niet langer dan een week liggen want dan vermindert haar smaak. Wikkel de knol in vershoudfolie en bewaar in de groentelade.
 
Venkel kan je ook invriezen, maar dan moet je de groente eerst blancheren. Dat doe je zo: verwijder het groen, snijd de venkel in stukken en spoel schoon. Breng water aan de kook en dompel de venkel twee minuten onder. Spoel meteen af onder koud water. Laat de stukken venkel uitlekken in een zeef. Verdeel ze nadien in porties in diepvrieszakjes. Je kan venkel tot wel 8 maanden lang bewaren in de diepvries.