Bij feestelijke vleesgerechten zoals wild of een varkenshaasje mag een heerlijke veenbessensaus niet ontbreken. En die smaakt eens zo lekker als je ze vers klaarmaakt. Ga zelf aan de slag en maak een verse compote van veenbessen aan de hand van deze tips.

De winter en de kerstperiode is hét moment bij uitstek om zelf een saus van veenbessen te maken. Je vindt veenbessen of 'cranberries' in december meestal vers in de supermarkt. Met smaakmakers zoals sinaasappel, citroen, kaneel of honing serveer je je gasten eens iets anders dan een klassieke veenbessencompote.

Wat heb je nodig?
  • ⅔ verse veenbessen (cranberries)
  • ⅓ suiker
  • een beetje water
  • extra smaakmakers zoals citroen, sinaasappel, kaneel, honing, etc.

Zo maak je zelf veenbessencompote
1. Weeg ⅔  verse veenbessen en ⅓  suiker af en doe ze in een steelpannetje. Je kan later naar eigen smaak eventueel nog wat extra suiker toevoegen.
2. Voeg een klein scheutje water toe en zet de pan op een zacht vuur. 
3. Breng je compote op smaak met extra smaakmakers zoals het sap en de zeste van een citroen of sinaasappel.
4. Serveer de compote warm of laat het veenbessenmengsel afkoelen en bewaar het tot vijf dagen in een afgesloten pot.

Extra tip van de chef
Wil je het graag zoeter? Experimenteer dan met een lepeltje honing of laat een kaneelstokje meekoken.