De klassieke hachis parmentier, een preischotel met zalm, een hete bliksem van appelmoes en gehakt … Met een ovenschotel zet je het ultieme comfortfood op tafel! Regels voor het maken van een ge(s)laagde ovenschotel zijn er niet, maar met deze tips kook je alvast in de goede richting.

 

  • Zorg in de eerste plaats voor voldoende saus of vocht, zodat de ovenschotel niet uitdroogt in de oven. Maak je een ovenschotel op basis van tomatensaus, doe er dan wat extra passata bij. Voor een bechamel- of kaassaus kan je extra melk of boter toevoegen.

 

  • Te veel vocht is ook niet goed voor de stevigheid van je ovenschotel. Afhankelijk van je oven en de versheid van de groenten die je verwerkt kan je ovenschotel al snel te wak zijn. Vooral tomaten verliezen veel vocht tijdens de bereiding. Giet al het overtollige vocht voorzichtig weg net voor je de schotel serveert.

 

  • Raw food en ovenschotel gaan niet goed samen. Gebruik dus geen rauw gehakt of een rauwe kipfilet, maar bak het vlees eerst in de pan voordat je het in de oven schuift. Ook aardappelen en andere harde groenten kan je best even op voorhand stoven of koken.

 

  • Is gehakt je hoofdingrediënt? Gebruik geen te mager gehakt, want dat droogt makkelijk uit door de warmte van de oven. Kies liever gemengd gehakt (op basis van varken en rund), varkensgehakt of lamsgehakt.

 

  • Geen ovenschotel zonder die krokante korst on top. Wie veel honger heeft, kan er een flinke portie gemalen kaas over strooien. Broodkruim, paneermeel, panko (Japans paneermeel) of fijngehakte noten leveren je een lichter resultaat op. Heb je nog wat verse kruiden op overschot? Maak eens een origineel korstje van peterselie, tijm en rozemarijn!

 

  • Het grootste voordeel van een ovenschotel: je maakt ‘m makkelijk op voorhand klaar. Ideaal dus om uit te halen op drukke werkdagen (of tijdens luie weekends). Als je zo’n ovenschotel bewaart voor later, zorg dan dat de bereiding goed is afgekoeld en behoorlijk is afgedekt voor je hem in de koelkast zet. Zo kan je de schotel zeker drie tot vier dagen bewaren. Opgelet: ovenschotels met vis eet je best al een dag later op.