Krieltjes in de oven zijn een goed alternatief voor gekookte of gebakken aardappelen. Hoe lang moeten krieltjes bakken? Moet je ze voorkoken? En hoe bak je krielaardappelen extra krokant? Met onze tips maak je de lekkerste ovengebakken krieltje


Moet ik krieltjes schillen of niet?
Krieltjes hebben een dunne schil die je zonder problemen mee kan opeten. Daarom is het aangeraden om krieltjes goed te spoelen zodat je geen vuil of zand op je bord terugvindt. Daarna kan je ze met schil en al de oven inschuiven.

Gebruik je toch liever geschilde krielaardappelen? Ook dan krijg je ze heerlijk crispy! Spoel je krieltjes na het schillen geen tweede keer met water, maar schud ze op en schik ze op een ovenplaat. Het vrijgekomen zetmeel en de kruimige structuur zorgen voor een extra krokant korstje.

Moet ik krieltjes voorkoken?
Ja, rauwe krieltjes kan je best voorkoken. Leg ze in kokend water of een smakelijke fond en doe een priktest na een vijftal minuten. Gaat je mes vlot door de schil, maar niet helemaal tot in de kern? Dan zijn je krieltjes voldoende gaar. Verhuis ze naar een grote ovenschaal of bakplaat.
 
“Krieltjes hoef je niet te schillen. Ze hebben een dunne schil die je zonder problemen mee kan opeten.”

Hoe lang moeten krieltjes in de oven?
Besprenkel de voorgekookte krieltjes met een royale hoeveelheid olijfolie en bak ze 15 à 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C. Schep ze halverwege om zodat alle kanten goudbruin en knapperig worden. Heb je de krieltjes niet voorgekookt? Reken dan minstens 30 minuten.

Zo bak je krieltjes extra krokant: giet op voorhand een laagje olijfolie in een ovenschaal en laat deze in de oven voorverwarmen.

Hoe kruid ik krieltjes?
Een snuif peper en wat grof zout is de perfecte basiskruiding voor krieltjes uit de oven. Mag het toch iets meer zijn? Met een paar gekneusde teentjes look, een fijngesnipperd sjalotje en/of wat takjes tijm of rozemarijn geef je gebakken krieltjes een mediterrane toets. Of zet een potje kruidenboter op tafel. Niets beter dan een schijfje kruidige boter om te laten smelten over een portie hasselback krieltjes.

Ontdek onze recepten met krielaardappelen
Stoverij van hert met krieltjes uit de oven
Onglet met peperroomsaus en krieltjes
Varkenshaasje met porto-roomsaus en krieltjes