Wanneer de feestdagen in aantocht zijn, staat er één ding steevast op onze to-dolijstjes: een lekker en gevarieerd feestmenu bedenken. Dat klinkt als een uitdaging, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Met de feestelijke tips en recepten van Lacroix zet je  een evenwichtig feestmenu op tafel.

 

1. Hou rekening met je gasten en hun dieetwensen


Check op voorhand de aantallen en dieetwensen van je genodigden: voor hoeveel personen ga je koken? Eten er vegetariërs of veganisten mee? Heeft iemand een allergie of intolerantie voor bepaalde ingrediënten? Met deze info weet je exact welke gerechten wel of net niet geschikt zijn voor een geslaagd feestdiner. 

Tip: Op zoek naar een vegetarisch alternatief voor Vleesfond? De Groentenfond van Lacroix is de ideale smaakmaker.2. Kies voor meer gangen, maar minder werk


Niet alle gerechten van je meergangenmenu moeten à la minute klaargemaakt worden. Heel wat hapjes, voorgerechten, soepen en desserts kan je al deels of volledig op voorhand klaarmaken. 

Met deze tips bespaar je jezelf alvast heel wat werk de dag zelf:

1. Kies voor koude hapjes en voorgerechten die niet zompig worden: gazpacho, carpaccio, toastje met droog beleg, groentechips en dips.
2. Pimp een eenvoudige soep met verfijnde garnituur zoals garnaaltjes, mosselen, croutons, gebakken chorizo, balletjes, een toefje pesto, zure room of wat geïnfuseerde olie.
3. Kies je hoofdgerecht in functie van je kunnen en je keuken. Maak geen ingewikkeld recept met zeven potten als je maar vier kookplaten hebt. 
4. Soepen en sauzen smaken beter als je ze op voorhand klaarmaakt. Champignonsaus is een uitstekend voorbeeld. De smaak trekt ‘s nachts in de room. Dat levert jou de volgende dag minder werk, een extra smaakvolle saus én veel complimentjes op. Win-win-win!
5. Laat het vuur of de oven het merendeel van het werk doen. Kies voor gerechten waarbij je tijdens het feest niet twee uur achter het fornuis moet staan. Denk aan stoofpotjes, vleesbereidingen of ovenschotels. 
6. Koop (een deel van) je dessert. Maak het jezelf niet moeilijk: zoek een goede bakker en koop bijvoorbeeld een kerstbûche. Ook vers bladerdeeg of bakkers-room kan je bij een speciaalzaak halen om er thuis je eigen ding mee te doen. 
 


3. Focus op de smaak


Probeer je gerechten op voorhand al eens uit om de kruiding op punt te stellen. (Zo kan je puree nog smaakvoller en smeuïger maken met een deel fond en een deel room). De fonds van Lacroix zijn ook een uitstekende basis voor soepen en risotto, en ideaal om groenten, vis of gevogelte in te pocheren. Probeer het vooral zelf en proef het verschil.
 


4. Maak het niet te moeilijk


Hoe meer gasten aan tafel, hoe simpeler je feestmenu moet zijn. Hou het dus bij recepten die je al in de vingers hebt. Jij hebt die lamskroon met portosaus misschien al twintig keer gemaakt, maar voor je gasten is het zonder twijfel een verrassende smaakbelevenis. Bovendien kan je met een creatieve dressing en extra garnituren doordeweeks gerechten makkelijk opwaarderen.

 

Ontdek de feestelijke recepten van Lacroix


Hapjes en voorgerechten:
1. Thaise pompoensoep
2. Trio van feestelijke hapjes
3. Hapje van gerookte paling en mierikswortelmousse
4. Pasteitjes gevuld met ragout van champignons
5. Bodem van wrap met scampi, avocado crème en paprikasaus

Hoofdgerechten:
1. Stoverij van hert met peperkoek
2. Varkenshaasje met portosaus en veenbessen
3. Hertenkalf met witloof en granaatappelsaus
4. Hindefilet met grand-veneursaus
5. Risotto met hindegebraad