Als aperitief, op je boterham of bij een salade. Hummus is helemaal hot. Deze puree op basis van kikkererwten staat al sinds jaar en dag op tafel in Libanon en bij uitbreiding het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Maar ook bij ons vind je hummus tegenwoordig in alle geuren, kleuren en smaken. Het goede nieuws is: je kan het ook makkelijk zelf maken. Geef er bijvoorbeeld je eigen twist aan door verse groenten of kruiden toe te voegen.

 

Het basisrecept

Een goed begin is het halve werk. Met deze basisingrediënten maak je snel en eenvoudig een klassieke hummus. Ideaal als aperitief met crackers of rauwe groentjes.

 

Benodigdheden: een vergiet, een blender

Ingrediënten:

  • 400 g (gekookte) kikkererwten
  • 1 el citroensap
  • 1 teentje look
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 el tahini (sesampasta)
  • 3 el olijfolie
  • 1 el water of aquafaba
  • peper
  • zout

 

Bereiding:

  1. Laat de kikkererwten even uitlekken in een vergiet. Doe ze in de blender.
  2. Pel en plet de look. Doe de lookpulp samen met het citroensap, het komijnpoeder en de tahini in de blender.
  3. Voeg de olijfolie en een klein beetje water of aquafaba (kikkererwtenvocht) toe en mix alles tot een gladde puree.
  4. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met een beetje olijfolie, wat verse kruiden of wat extra, hele kikkererwten.

 

Verrassende varianten

Zoete aardappelhumus

Wat moet je toevoegen aan het basisrecept?

  • 200 g zoete aardappel
  • extra citroensap
  • een snuif paprikapoeder

 

Bereiding:

  1. Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Rooster de zoete aardappelblokjes 15 minuten in de oven op 180°C.
  2. Voeg ze samen met het extra citroensap en een snuif paprikapoeder toe aan de basisingrediënten voor hummus en mix alles fijn in de blender.

 

 

Hummus van rode biet

Wat moet je toevoegen aan het basisrecept?

  • 1 grote rode biet

 

Bereiding:

  1. Schil en kook de rode biet of gebruik voorgekookte rode biet. Snijd de rode biet in stukken.
  2. Voeg de rode bietblokjes toe aan de basisingrediënten voor hummus en mix fijn in de blender.

 

 

Groene kruidenhummus

Wat moet je toevoegen aan het basisrecept?

  • 75 gram verse peterselie, gehakt
  • 50 gram verse koriander, gehakt
  • 25 gram basilicumblaadjes, gehakt

Bereiding:

  1. Spoel de verse kruiden en hak ze fijn.
Voeg de fijngehakte kruiden toe aan de basisingrediënten voor hummus en mix fijn in de blender.