Jus of vleesjus is onmisbaar bij vleesgerechten, maar hoe maak je het? De basis van een licht gebonden bruine vleesjus zijn aanbaksels, braadvet en fond.

Jus is kortweg wat overblijft in je pan na het bakken: braadvet met aanbaksels van vlees, wild of gevogelte. Het bevat zoveel smaak dat het zonde is om het zomaar weg te gooien. Door het te laten indikken met fond maak je een heerlijke vleesjus in een vingerknip.

 

Jus maken: zo ga je te werk


1. Haal het gebakken vlees uit de pan en laat het rusten in aluminiumfolie.
2. Zet de pan terug op een laag vuur. Gooi het braadvet zeker niet weg, maar giet het in een tweede (saus)pan.
3. Blus de pan met aanbaksels met een 400 ml fond naar keuze en roer de aanbaksels los met een houten spatel.
4. Voeg twee eetlepels bloem toe aan het braadvet en roer tot je geen klonters meer ziet. Dit is roux, het bindmiddel voor je vleesjus. Wat als je geen of te weinig braadvet over hebt? Maak dan zoals gewoonlijk een roux met bloem en boter. 
5. Voeg de fond met aanbaksels in een straal toe aan de roux en blijf roeren. Laat het geheel 5 à 10 minuten koken tot je de gewenste sausdikte hebt.
6. Proef en kruid de vleesjus bij met peper. Zout is meestal niet nodig aangezien je al sterk gekruide fond gebruikt.

 

Vleesjus of bruine saus?


Met aanbaksels in de pan en ijskoude boter kan je ook een gebonden bruine saus maken. Het verschil met vleesjus is dat je voor een klassieke bruine vleessaus geen braadvet gebruikt en de saus opwerkt met klontjes ijskoude boter.