Hoe maak je perfect gebakken scampi’s?


Van een klassieke scampi diabolique tot een fris zomerslaatje met scampi’s, appel en avocado: deze schaaldiertjes zijn lekker veelzijdig. Hier zijn enkele tips om je scampi’s perfect te bakken: met een knapperig korstje én sappig mals vanbinnen.
 
  • Meestal koop je scampi’s ingevroren. Laat ze altijd eerst ontdooien in een kommetje met koud water in de koelkast voor je ze klaarmaakt. Dep ze nadien goed droog. Scampi’s die nog te veel water bevatten, worden snel taai tijdens het bakken.
  • Je kan scampi’s zowel gepeld als ongepeld kopen. Ongepeld zijn ze wat goedkoper, maar je hebt er nadien net iets meer werk aan. Zorg dat ongepelde scampi’s nog niet helemaal ontdooid zijn, zo laten ze zich makkelijker pellen.
  • Zorg er ook steeds voor dat je het darmkanaaltje verwijdert. Dit fijne, zwarte ‘draadje’ geeft een onaangename, bittere smaak in de mond. Maak eerst een insnijding van kop tot staart en verwijder het darmkanaal met een schilmesje. Spoel de scampi’s vervolgens nog even in koud water en dep ze goed droog voor je ze bakt.
  • Scampi’s hebben een zeer korte gaartijd. Als je ze te lang bakt, worden ze taai. Bak ze dus kort op een hoog vuur. Zo’n dertig seconden per kant volstaat.