Niets beter dan een stuk verse vis op je bord. Je kan platvissen zoals tarbot, griet, scartong, zeetong of pladijs op voorhand laten schoonmaken bij de vishandel of doe het gewoon zelf. Want met dit stappenplan fileer jij binnenkort verse vis bij de vleet.

 

Hoe ga je te werk?

  • Leg de platvis op een plank met de staart naar je toe.
  • Snijd de kop weg met een scherp mes.
  • Snijd vanaf de kop over de ruggengraat tot aan de staart in een rechte lijn.
  • Steek de punt van je mes onder het vlees aan de kant waar je de kop hebt afgesneden. Hou je mes plat tegen de graten en maak de visfilet met een schrapende beweging los.
  • Losse graten verwijder je best met een (vis)pincet.
  • Leg de filets met velkant naar beneden en de staart naar je toe. Neem de staart vast en steek hier een plat mes tussen het visvlees en het vel. Snijd de filet los, terwijl het vel strak houdt.