Rog is een delicate vis maar een echte delicatesse. Zelfs de allerjongsten zullen deze Noordzeevis weten te smaken. Het witte visvlees is stevig, maar bijzonder zacht. En weet je waarom rog nog een goede keuze is? Er zitten amper graten in. Kom hier te weten hoe je verse rog klaarmaakt en waar je op moet letten volgens onze chefs.


Rog kopen: waar moet je op letten?


Kraakverse rog haal je bij de vishandel maar ook in de supermarkt kan je (ingevroren) roggevleugels kopen. Rog is het allerlekkerst als je de vis meteen klaarmaakt. Onze Belgische vissers halen rog als bijvangst van tong uit het water. Rog uit de Noordzee is dus niet alleen een lekkere maar ook een duurzame keuze. Je kan trouwens elke dag van het jaar genieten van een lekker stuk rog want de kwaliteit van deze is het hele jaar door uitstekend. Wist je bovendien dat rog in 2021 tot Vis van het Jaar werd bekroond? Nog een goede reden om deze fantastische vis snel eens uit te proberen.
 
Onze Belgische vissers halen rog als bijvangst van tong uit het water. Rog uit de Noordzee is dus niet alleen een lekkere maar ook een duurzame keuze.
 

Rog bereiden op vier manieren


Gebakken roggevleugel is een echte klassieker, maar het stevige visvlees leent zich voor nog veel meer lekkere bereidingen. 


Gebakken rog

Rog met kappertjes en botersaus is een Belgische klassieker zonder poespas. 5
minuten bakken aan weerszijde in flink wat boter op een matig vuur, meer heeft deze topvis niet nodig.
Probeer ook dit recept: roggevleugel met kerstomaatjes


Gepocheerde rog

Rog is een stevige, maar zeer zachte vis die je mooi kan pocheren. Aangezien rog een redelijk grote vis is, kan je dit in de oven doen. Kruid de vis en leg ze in een ovenschaal. Giet er een bodem visfond bij en dek af met aluminiumfolie. Na 20 minuten is de rog perfect gepocheerd.
Probeer dit recept: gepocheerde roggevleugelfilet met grijze garnalen
 

Rog in de oven

Je kan rog ook bakken in de oven. Voorzie een scheutje vocht, zoals witte wijn of visfond zodat de rog zeker niet uitdroogt. Op deze manier zorg je voor supermalse vis, en je hebt er amper werk aan.
 

Rog in papillot

In een geïmproviseerd stoomzakje van boterpapier of aluminiumfolie – beter gekend als een papillot – kan je ook heerlijke rog klaarmaken. Rol of vouw de vis op, voorzie wat fijne groentjes en kruid goed af. Niet te vergeten: een flinke scheut visfond, witte wijn of andere vloeistof om het stoomproces op gang te brengen. Op deze manier kan je rog zelfs op de barbecue klaarmaken.