Of je ze nu eerst aan de voordeur zet of toch meteen verwerkt in de soep, pompoen is de ultieme herfstgroente waar je nú van moet genieten. Wil je echter vermijden dat het een ware veldslag in je keuken wordt? Met dit stappenplan maak je elke pompoen makkelijk schoon.
 

Eerst en vooral is het altijd goed om te weten welke soort pompoen je in huis haalt. Een butternut pompoen heeft bijvoorbeeld een dunnere schil dan de klassieke muskaatpompoen. Een butternut kan je dus meteen te lijf gaan met een dunschiller of je kan de schil gewoon mee opeten. Andere pompoensoorten daarentegen vragen wat meer voorbereiding om ze makkelijk te kunnen schillen en schoonmaken. Hoe je best te werk gaat, lees je hier.
 

  1. Gaar de schil

Sommige pompoensoorten hebben een dikke, taaie schil die te hard is om zomaar met een dunschiller weg te schrapen. Dit kan je gelukkig op twee manieren oplossen:

  1. Leg je pompoen een vijftal minuten in een grote pot met kokend water om de schil zacht te maken. Haal de pompoen nadien uit het water en laat de groente even afkoelen.
  2. Prik met een mes of satéstokje gaatjes in je pompoen. Laat hem daarna een tweetal minuten op vol vermogen garen in de microgolfoven. Dit is voldoende om de buitenkant van je pompoen zacht te maken.

TIP: Doe dit nooit zonder eerst gaatjes in je pompoen te prikken. Ze zorgen er namelijk voor dat de hete lucht die in de pompoen ontstaat, kan ontsnappen zodat je groente niet ontploft.
 

  1. Halveer en ontpit de pompoen

Een pompoen schillen gaat eens zo vlot als je hem eerst ontdoet van alle onnodige ballast. Snijd dus eerst de steel eraf, halveer de pompoen en schraap de pitjes er met een lepel uit. Gooi de pitten zeker niet weg maar laat ze drogen, rooster ze en gebruik ze bijvoorbeeld in je zelfgemaakte pesto en granola of strooi ze over een salade. Je kan de pitten ook drogen en bijhouden om ze half mei te zaaien en zelf pompoenen te kweken. 
 

  1. Snijd en schil

Je pompoen is nu helemaal voorbereid en klaar om te schillen. Leg de halve pompoen op de platte kant en verwijder de schil. Net zoals bij het schillen van een appel of aardappel kan je hiervoor een dunschiller of een mes gebruiken. Het is maar wat je zelf verkiest. Afhankelijk van de grootte van de pompoen en de gewenste schilmethode raden we je aan om de pompoen eventueel in kwarten te snijden zodat je hem makkelijk in de hand kan houden.
 

  1. Verwerk de pompoen

Tijd om je pompoen te verwerken in een heerlijk gerecht. Afhankelijk van het recept dat je zal klaarmaken, kan je de pompoen in grove stukken, hapklare blokjes, schijfjes of frietjes snijden. Smakelijk!