Het vraagt echt niet veel om een geslaagde tajine - wat letterlijk ‘suddergerecht’ betekent - klaar te maken. Deze gelijknamige kookpot heeft een kegelvormig deksel en wordt al eeuwenlang gebruikt in de Oosterse keuken om verrukkelijke stoofgerechten boordevol smaak, kleur en geur te bereiden. Klaar om er zelf mee aan de slag te gaan? Ontdek hier alles wat je moet weten om een heerlijke tajine te maken.
Hoe werkt een tajine?
Een tajine is waarschijnlijk de meest decoratieve en opvallende kookpot die je in huis kan halen. Het kegelvormige deksel is er niet enkel voor de schoonheid maar heeft ook een belangrijke functie. Een van de basisingrediënten van een tajinegerecht is namelijk een deel vocht, bijvoorbeeld water met kruiden zoals saffraan of een fond. Het water verdampt tijdens het koken en condenseert daarna op de binnenkant van het conische deksel. Langs de smalle, getuite hals van het deksel vallen de druppels daarna gewoon terug in de pan. Dit helpt om het gerecht lekker sappig en mals te houden. Je zal dus nooit horen dat je tajine te droog of uitgekookt is.
Ook de samenstelling van een tajine is specifiek bedoeld om aan slow cooking te doen. De meeste tajines zijn namelijk uit aardewerk of gietijzer gemaakt. Beide stoffen zorgen voor een goede warmtegeleiding die het eten lang warm houdt. Je vindt tajines die wel of niet geglazuurd zijn. Dit glazuur heeft geen invloed op het kookproces, maar wel op de afwas achteraf. Een tajine met een laagje glazuur is namelijk veel makkelijker schoon te maken.
Voor je begint met koken, kan je een tajine uit aardewerk best voorbereiden door hem een nachtje te laten weken in water. Daarna smeer je de binnenkant van de pot en het deksel in met een neutrale olie zoals zonnebloemolie en vul je de pot met water. Laat je tajine zo een half uurtje op een zacht vuur opwarmen. Het aardewerk zal de olie en een deel van het vocht opnemen. Dit helpt om je mooie kookpot te beschermen tegen barstjes. Heb je je tajine lange tijd niet gebruikt? Herhaal deze stappen dan opnieuw voor je hem op het vuur zet.
Op welke temperatuur gebruik je een tajine?
Zelfs al heb je je tajine goed voorbereid, temperatuur is en blijft een belangrijke factor bij het koken in een tajine. Vooral de exemplaren uit aardewerk kunnen geen al te grote temperatuurschommelingen aan waardoor ze best fragiel zijn. Een gouden regel bij het bereiden van een tajine is dus: begin op een zacht vuur. Als je je koude tajine meteen op een heet fornuis zet, zal hij gegarandeerd barsten. Ook omgekeerd laat je de schaal en het deksel best volledig afkoelen vooraleer je hem afspoelt onder koud water.
Check ook altijd goed voor welke warmtebronnen je tajine geschikt is. De klassieke exemplaren uit aardewerk of klei kan je enkel in de oven of op een elektrisch vuur gebruiken. Maar tegenwoordig bestaan er ook tajines uit gietijzer die perfect bruikbaar zijn op je keramische of inductie kookplaten. Heb je een gasfornuis? Dan is een goede vlammenverdeler van essentieel belang.
Wat zijn de basisingrediënten?
Dat je tajine op oneindig veel wijzen kan klaarmaken, is slechts een understatement. Dit suddergerecht is een van de bekendste bereidingen uit de Oosterse keuken. In landen zoals Marokko, Tunesië en Algerije is het echt dagelijkse kost. De ingrediënten zijn dan ook eenvoudig aan te passen naargelang het seizoen of wat er beschikbaar is. Je kan dus makkelijk zelf bepalen of je er een simpel doordeweeks gerecht of net een zondagse feestmaaltijd van maakt.
Vlees of vis
Met lam, met kabeljauw, met kip,... De mogelijkheden zijn oneindig. Er is letterlijk een tajinerecept voor iedereen. Naast deze veelgebruikte ingrediënten kan je dus ook zelf eens iets nieuw proberen: wat dacht je van sardientjes, konijn of scampi’s? Of ga voor een volledige vegetarische variant met de tips over groenten en kruiden die je hieronder vindt.
Groenten
Qua groenten kan je ook eindeloos variëren in een tajine. Ga voor de groenten van het moment. Zo heb je meteen een excuus om de tajine elk seizoen minstens een keer boven te halen. Ook aardappel, zoete aardappel en gedroogde vruchten zoals dadels, abrikozen of rozijnen doen het goed en zal je vaak tegenkomen in recepten. Een suggestie voor de vegetariërs onder ons: probeer eens een groentetajine met kikkererwten of linzen.
Kruiden
Je zal het al snel merken: tajine verspreidt een heerlijke geur van Oosterse kruiden in je huis. De typische kruiden die je vaak in deze recepten tegenkomt zijn kurkuma, komijn, saffraan, ras-el-hanout, paprika, kaneel en gember.
Vocht
Het ‘geheim’ van een tajine met malse en sappige stukken groente en vlees is een bereiding waarin redelijk wat vocht gebruikt wordt. Stoof eerst de ui, olie en kruiden aan en blus ze daarna met een smaakvolle Lacroix-fond die bij de rest van de ingrediënten past. Of ga voor water met wat saffraan voor een heerlijke geur en kleur.