Verse kaassaus is de perfecte ‘compagnon’ van macaroni, bloemkool, witloof met hesp en andere ovenschotels. Wil je zelf kaassaus leren maken? Het is heel eenvoudig! Met een goed basisrecept en de tips van Lacroix bereid je verse kaassaus als een echte chef.

Kaassaus basisrecept


Ingrediënten
  • 30 g boter
  • 40 g bloem
  • 50 g gemalen kaas
  • 7 dl melk
  • Zout
  • Peper
  • Nootmuskaat
Bereiding
Een goede kaassaus start met een klassieke bechamelsaus. Stap één is de roux, een bloem-botermengsel dat zorgt voor een goed gebonden saus.
  • Smelt de boter op een matig vuur. Voeg de bloem toe aan de bruisende boter en roer. Laat het mengsel opdrogen tot je een koekjesgeur ruikt.
  • Giet de melk in een straal bij de geurige roux. Blijf gedurende enkele minuten goed doorroeren tot de saus pruttelt. Stop pas met roeren wanneer ze bindt tot een gladde bechamelsaus.
  • Haal de pot van het vuur en roer de gemalen kaas door de warme bechamelsaus.
  • Kruid de kaassaus met peper, zout en wat versgeraspte nootmuskaat.
Tip: Vervang een deel van de melk door Lacroix fond voor een kaassaus met extra veel smaak.
“Roux, een mengsel van bloem en boter, is dé basis van elke witte saus.”

Boter of bloem vervangen in kaassaus
Als roux de basis van kaassaus is, hoe maak je dan kaassaus zonder bloem of kaassaus zonder boter? Onze chef geeft je twee alternatieve recepten op basis van dezelfde hoeveelheden uit het basisrecept hierboven.

Kaassaus zonder bloem
  • Verwarm de melk met de kruiden. Hou 50 ml koude melk apart.
  • Los 10 g maizena op in de koude melk en voeg al roerend toe aan de warme melk.
  • Laat de witte saus indikken en haal de pot van het vuur.
  • Werk af met de gemalen kaas en kruiden.
Kaassaus zonder boter
  • Verwarm 7 dl melk met 70 g bloem en roer tot de bloem volledig opgelost is.
  • Blijf doorroeren op een matig vuur tot de saus begint te binden.
  • Werk af met de gemalen kaas en kruiden.
Misschien interesseert dit je ook wel?
Hoe maak ik de ultieme ovenschotel?
3 manieren om je saus perfect te binden
Witloof stoven, hoe doe ik dat?