Krijg jij het al warm bij de gedachte aan de boodschappen voor kerst? Bang dat je hele menu inzakt als een soufflé? Met deze 3 gouden tips speel je op veilig en kom je de feestdagen lekker relaxt door.

 

Tip 1: Begin op tijd met de voorbereidingen

Een dag of twee voor kerst aan je menu beginnen denken, levert je onnodig veel stress op. Denk dus goed op voorhand na wat je wilt serveren en wacht niet tot het allerlaatste moment om boodschappen te doen. Niet alleen loop je dan in de supermarkt over de koppen, de kans dat je niet alle ingrediënten vindt is reëel.

 

Tip 2: Hou het simpel

Geen betere periode dan de feestdagen om te schitteren. Wil jij iedereen verbazen met je kookkunsten? Maak het jezelf niet te moeilijk, maar hou het bij gerechten die je perfect onder de knie hebt. Pak je toch liever uit met iets nieuws? Experimenteer niet à la minute, maar test je feestmaal al eens op voorhand uit.

 

Tip 3: Doe zoveel mogelijk op voorhand

Ovenschotels, puree en stoofgerechten kan je makkelijk op voorhand klaarmaken en invriezen. Ook soepen en sauzen laten zich wel even bewaren. Champignonsaus bijvoorbeeld, smaakt nog beter als je ze een dag op voorhand klaarmaakt. De smaak van de champignons is dan goed in de room getrokken. Warm de saus rustig op, tot tegen het kookpunt aan, en je kan aan de presentatie beginnen!