Op zoek naar een stukje wild vlees dat verrassend makkelijk klaar te maken is? Fazant is mals en mager vlees, geschikt voor allerlei bereidingen in de pan en in de oven. Ontdek hier de kooktips en fazant recepten van onze chefs.
 

Fazant eet je goed doorbakken. Het vlees is lichtgeel van kleur, verfijnd van smaak en zacht van textuur. Fazant wordt vaak geserveerd met typische wintergroenten en fruitsoorten zoals witloof, spruitjes, appelen, wortelen, pompoen, rode kool, champignons, etc. In de winkel of bij de slager vind je filets, bouten en vleugels of volledige fazanten. Hou het karkas zeker bij. Samen met de wildfond of gevogeltefond van Lacroix maak je een heerlijke saus. 
 

Gevulde fazant uit de oven

Een gevulde fazant is een klassieke bereiding die veel tijd (in de oven) maar weinig werk vraagt. Uien, appeltjes en kruiden vormen een lekkere vulling voor je fazant. Geef de gevulde fazant eerst een goudbruin korstje in een pan met hete boter en verhuis het stuk wild daarna naar een braadslede of schaal om een uurtje verder te garen in de oven (bedekt met zilverfolie). 

Extra tip: kruid zowel de binnen- als de buitenkant van de fazant met peper en zout.
 

Fazantfilet bakken

Fazantfilets zijn ideaal als het allemaal wat sneller mag gaan. Gebakken in de pan, uit de oven, gevuld of met een laagje spek errond?

Fazantfilets zijn ideaal als het allemaal wat sneller mag gaan. Gebakken in de pan, uit de oven, gevuld of met een laagje spek errond? Met deze tips slaag jij erin om de perfecte fazantfilet te bakken.


1. Haal de fazantfilets 30 minuten op voorhand uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. 
2. Dep de filets droog met een vel keukenpapier vlak voor het vlees de pan in gaat
3. Smelt boter in een hete pan en leg er een paar takjes tijm of rozemarijn bij
4. Geef de fazantfilets eerst een goudbruin korstje (2 minuten)
5. Draai het vuur lager en bak de fazantenfilets verder (6 à 7 minuten)
6. Voeg na het bakken peper en zout toe
7. Gebardeerde fazantfilets, met een laagje spek errond, zijn extra sappig en smaakvol. 
8. Je kan fazantfilets ook vullen door de filets overlangs open te snijden (niet helemaal door) en tussen beide helften een olijventapenade, pesto, kruidenkaas of andere vulling te smeren. Plooi de filet terug toe en bind er eventueel een keukentouwtje rond zodat de filet mooi samen blijft.
 

Aan de slag met fazantfilet

Fazant is verkrijgbaar tijdens het wildseizoen dat op 15 oktober start. Fazant hanen zijn beschikbaar tot en met eind januari. Voor fazant hennen moet je er iets vroeger bij zijn: tot en met eind december mag er op hen in het wild gejaagd worden.

Ontdek al onze fazant recepten en bijpassende sauzen met de fonds van Lacroix op onze receptenpagina.