Ze hebben misschien niet de meest sexy naam maar ze hebben wel heel wat te bieden: de heerlijke winterkolen. Wist je dat er heel wat van deze wintergroenten gewoon op onze Belgische velden groeien? Door boerenkool (kale), witte kool of rode kool te kopen, kies je dus niet enkel voor een gezond maar ook voor een op en top Belgisch seizoensproduct! Ontdek hier onze 6 favoriete winterkolen.

 

Boerenkool (kale)

Wie graag magazines of blogs voor foodies volgt, is deze prachtige kool zeker en vast al tegengekomen. Boerenkool - of ‘kale’ in het Engels - is geen ronde, bolvormige groente zoals je zou verwachten. Wel heeft deze kool takken met mooie, grote en gekrulde bladeren. De bladeren moeten dus eerst van de harde nerf geplukt worden om ze daarna verder fijn te snijden of zo klaar te maken. Boerenkool is lekker in een stamppot maar kan je ook eenvoudigweg koken, stoven met een sjalotje erbij en zelfs frituren. Ook in smoothies is boerenkool de laatste tijd erg populair dankzij de hoge voedingswaarde en het lage aantal calorieën.

 

Rode kool

De lieveling van jong en oud: rode kool! Deze roodgekleurde kool is zowel warm als koud lekker en makkelijk te bereiden. De bekendste bereiding is wellicht rode kool met appeltjes en/of rozijnen. Maar ook rauw in een salade komt deze kleurrijke kool helemaal tot zijn recht. Bovendien heeft rode kool een ontstekingsremmende en antioxiderende werking en bevat de groente veel vitamine C, E en K, ijzer en calcium. Ben je ook fan? Dan heb je geluk want rode kool heeft ook een zomervariant.

 

Witte kool

Ook witte kool, vaak met een groene schijn, is een klassieker. Warm ken je hem misschien nog het best als zuurkool bij een braadworst of hamburger maar ook in tal van Oosterse wokgerechten komt deze witte groente veel voor. Daarnaast eten we hem ook vaak rauw in bijvoorbeeld een lekkere salade zoals coleslaw. Het feit dat witte kool veel volume heeft maar weinig calorieën bevat, maakt hem een populaire groente bij wie graag gezond en caloriearm eet.

 

Groene kool of savooikool

De derde in het rijtje van de ronde kolen is groene kool ofwel savooikool. Deze soort is er eentje voor de fijnproevers. Groene kool heeft namelijk de fijnste koolsmaak. Verder bevat hij alle kenmerken en voedingswaarden die rode en witte kool ook rijk zijn. Savooikool bestaat trouwens zowel in een groene als een gele versie.

 

Paksoi

Paksoi, niet te verwarren met Chinese kool, is een koolsoort uit Azië. Je herkent deze wintergroente aan zijn witte, brede stelen met witte nerven in de groene bladeren. Deze koolsoort verschilt van bijvoorbeeld de sluitkolen door de manier waarop hij groeit. De grote bladeren vormen namelijk geen hart of krop maar ze groeien op verschillende hoogten aan de stengels. Het zachte, bijna zoete aroma van deze kool maakt hem heel geschikt voor wokgerechten maar ook rauw zal hij je bekoren. Zeker voor vegetariërs is dit een lekkere kool om te ontdekken!

 

Spruitjes

De kleinste maar wel de bekendste uit dit lijstje: spruiten. De ‘Brussels sprouts’ zijn over de hele wereld gekend voor hun uitgesproken smaak. Toch zijn ze een typisch Vlaams product. De kleine groene kooltjes zijn verwant aan de sluitkolen maar groeien niet op dezelfde manier. Waar witte of rode kool bijvoorbeeld op de grond groeit, vormen spruitjes zich in de okselholtes van de rechtopstaande plant. Hoewel kinderen de smaak moeten leren appreciëren, is het toch een goed idee om vol te houden want spruiten zitten boordevol vitaminen, vezels en bevatten zelfs tot 3 keer meer vitamine C dan appelsienen. Echte vitaminebommetjes dus!