Vind je een gewone portie bouillon of velouté niet veel soeps? Ga creatief aan de slag en tover je kom soep om tot een feestelijke lunch of royaal voorgerecht met de lekkerste garnituren. 
Bij sommige soepen kan je de bijhorende garnituur haast niet meer wegdenken. Wat dacht je van tomatensoep met balletjes, bouillabaisse met toastjes, rouille en kaas of uiensoep met croutons en kaas? Met wat creativiteit kan je voor elke soep een lekker extraatje bedenken.

Verse kruiden

Dit is ongetwijfeld een van de snelste en makkelijkste manieren om je soep af te werken. Hak een handvol verse kruiden fijn en strooi ze in de soep vlak voor het serveren. Denk aan peterselie, kervel, bieslook, dille, basilicum, koriander en tijm. 
Mag het iets meer zijn? Dan kan je ook een kruidencoulis van peterselie of basilicum maken. Hak de verse kruiden fijn in de blender met een lekje olijfolie en wat peper en zout. Laat de druppels knalgroene coulis contrasteren met de kleur van je soep en smullen maar!

Fijne groentjes

Ook met een restje groenten kan je nog iets leuks doen. Hou een stukje wortel, witloof, prei of iets anders apart en snijd de groente fijn, in julienne (fijne reepjes) of brunoise (kleine blokjes). De perfecte afwerking voor een soep met extra bite!

Een krokantje

Soep met bolletjes of bolletjes met soep? Je kent de krokante soepbolletjes misschien nog van vroeger. Ook croutons, soepstengels, bladerdeegstengels en toastjes doen het altijd goed en zijn een mooie afwisseling met de romige textuur van je soep.

Olie

Een lekje olijfolie of andere speciale olie is niet alleen mooi voor het oog, het geeft je soep ook extra smaak. Denk aan balsamico in je gazpacho, of gebruik truffelolie, walnotenolie, sojasaus of sesamolie om je soep mee te pimpen.

Vis en vlees

Wat eerst een banale soep is, wordt al snel een rijke maaltijdsoep door er vlees of vis aan toe te voegen. Kleine gehaktballetjes voor in de soep kennen we natuurlijk allemaal. Maar heb je ook al eens gedacht aan krokant gebakken spekjes, chorizoblokjes of stukjes gebakken worst? Bij vis en andere lichte soepen kies je best voor verse en gerookte vis, garnalen, mosselen of andere schelpdieren. 

Deegwaren

Lettersoep is ook zo’n klassieker die iedereen zich herinnert uit z’n jeugd. De lettertjes zijn in feite een alfabet van kleine deegwaren. Maar ook vermicelli, gnocchi en andere kleine deegwaren zijn geschikt om je soep feestelijk af te werken. De Italianen hebben zo hun befaamde ‘tortellini in brodo’ ofwel gevulde deegwaren in een heldere bouillon boordevol smaak.