Ratatouille, de befaamde mediterrane groentenschotel, oogt fantastisch en smaakt ook zo. Zeker als je de zomerse groentenmix combineert met fond van Lacroix. Een heerlijke ratatouille maken was nog nooit zo eenvoudig. Zin om eraan te beginnen? Ontdek hier het ratatouille recept van onze chef.
 

Wat is ratatouille?

Tomaat, courgette en aubergine samen met ui en look zijn de vijf basisingrediënten van een klassieke ratatouille

Ratatouille is een van oorsprong Frans stoofgerecht met zomergroenten. De groentenschotel ligt ergens tussen saus en stoofschotel in. Tomaat, courgette en aubergine samen met ui en look zijn de vijf basisingrediënten van een klassieke ratatouille. Vaak komt er ook paprika aan te pas. De ratatouillegroenten worden traditioneel in blokjes of reepjes aangestoofd in olijfolie. In de Larousse Gastronomique, de kookbijbel bij uitstek, staat dat je de groenten ook elk apart kan laten garen. Door ze pas daarna samen in één pot verder te stoven, behouden de groenten hun eigen smaak en krijg je toch die smeuïge, bijna romige consistentie die ratatouille zo fantastisch maakt.
 

Wat eet je bij ratatouille?

Ratatouille wordt meestal warm geserveerd als hoofd- of bijgerecht met brood en vlees. Eigenlijk leent ratatouille zich tot allerlei combinaties. Zo’n zuiders groentenstoofpotje kan je ook met kip, met vis, met gehakt, met rijst of met pasta serveren. 

Heb je nog een restje ratatouille over? Meng de ratatouille met rijst en maak er gevulde tomaten mee. Met wat koude ratatouille op een toast of geroosterd brood heb je in geen tijd een origineel hapje.
 

 

Ratatouille in de oven volgens het recept van onze chef

Een klassieke ratatouille suddert gewoonlijk een half uurtje op het vuur, al kan je in de oven minstens zo makkelijk een onvervalste ratatouille klaarmaken.

Zo eenvoudig is ratatouille maken:

1. Begin met een verse tomatensaus van tomatenblokjes en ui die je een vijftiental minuten laat inkoken met gevogeltefond. 
2. Terwijl de saus pruttelt, kan je de tomaten, courgetten en aubergines alvast in schijfjes snijden. Tip: laat de mandoline het werk doen. 
3. Verdeel vervolgens de tomatensaus over de bodem van een ovenschaal en schik er afwisselend schijfjes tomaat, courgette en aubergine op, net zoals je een salade caprese zou maken. 
4. Geef de groenten nog een likje olijfolie en laat 30 à 35 minuten (waarvan 20 minuten onder aluminiumfolie) garen in een voorverwarmde oven op 180°C.

Lees de ingrediëntenlijst en exacte hoeveelheden na in het ratatouillerecept op onze website.

 


Aan de slag met de fonds van Lacroix

Probeer onze lekkere ratatouille uit en ontdek de talloze andere recepten, op smaak gebracht met de fonds van Lacroix.