Eens de (klein)kinderen naar school gaan, moeten we weer veel op korte tijd geregeld krijgen. Ook een gezond en vers avondmaal hoort daarbij. Wil je weten hoe je een pak werk kan besparen in de keuken? Met deze trucjes zet je in geen tijd een lekker gerecht op tafel.


1. Een voorbereide kok is er twee waard

Een goede voorbereiding begint bij je boodschappenlijstje. Selecteer een aantal gerechten of stel op basis van een weekmenu een gedetailleerd lijstje op met alle benodigdheden. Check ook je voorraadkast en diepvriezer voor je naar de winkel gaat. Wie weet welke lekkere ingrediënten je daar nog tegenkomt! Ga je boodschappen doen voor een hele week? Koop dan voor 3 dagen verse producten en voor 3 à 4 dagen diepvriesingrediënten of conserven die langer houdbaar zijn.


2. Foodprepping

Je werkt soms wat later, moet de kinderen nog van school afhalen en wil daarna nog gaan sporten? Dan heb je geen tijd om elke avond een uur in de keuken te spenderen. Door je eten te ‘preppen’ zorg je voor meer vrije tijd en gemoedsrust. Hoe gaat het in z’n werk? Op één avond eten maak je eten voor meerdere dagen of een hele week. Denk dus verder dan 1 maaltijd maar bereid terwijl de soep staat te koken ook een ovenschotel of grote pot spaghetti die je makkelijk kan bewaren of invriezen. Je zal jezelf dankbaar zijn op de drukkere dagen van de week.


3. Verdiep je in de wereld van slimme kookhacks

Een snuifje zout in de pot brengt je water sneller aan de kook. Het is een van de vele slimme kookhacks die je kan gebruiken om je bereiding sneller te laten verlopen. Deze trucjes zijn alvast getest en goedgekeurd
 
  • Pasta sneller koken? Kook minder water in een lage, brede pan, leg de rauwe pasta er meteen in en zet een deksel op de pot. Of gebruik je waterkoker om tijd te besparen.
  • Verspil geen tijd aan het pellen van knoflook. Duw de teentjes plat met een breed mes. De schil zal breken en er bijna vanzelf afvallen. Gedaan met lookvingers die je nog dagen ruikt!
  • Geen tijd om verse kruiden bij elkaar te binden tot een bouquet garni? Met de fonds van Lacroix kan je wonderen doen. Ze zijn de perfecte smaakmakers in tal van sauzen en soepen.
  • Groenten garen? Probeer je microgolfoven eens. Voeg een klein beetje water toe zodat de groenten kunnen stomen. Het is nog eens gezonder ook!
  • Ga je puree of tomatensaus maken? Dan kan deze truc van pas komen: hoe kleiner je groenten snijdt, hoe sneller ze garen. Snijd je aardappelen dus niet in twee maar in vier of acht als je weinig tijd hebt om een grote pot puree te maken.
  • Koop snelkookrijst in plaats van gewone, kies pastasoorten met een kortere gaartijd en denk ook eens aan vis of groenten uit blik (conserven). Minstens even lekker en ze vragen haast geen werk!

Kan je nog meer trucs gebruiken? Kijk zeker eens tussen de tips van onze chef.