Zacht gegaard vlees dat vanzelf uit elkaar valt in je mond, wie zegt daar nu nee tegen? Een heerlijke portie stoofvlees smaakt altijd: op een goeie ouderwetse zondag maar ook op feestelijke gelegenheden. Met dit stappenplan maak je zelf een heerlijke stoverij op grootmoeders wijze klaar.
Je vleeskeuze is essentieel voor een supermals resultaat. Met rundvlees zit je gelukkig altijd goed: het is budgetvriendelijk en heel geschikt om te stoven. Je kiest best voor een stuk vlees uit de nek, de bil of de schouder met wat vet aan. Het vetlaagje zorgt namelijk voor heel zacht stoofvlees met extra veel smaak.
Stap 2: Braad in een stevige pan
Niet zomaar elke stoofpot of pan is geschikt om je stoofvlees mooi te laten korsten. Het is namelijk belangrijk dat de temperatuur gelijkmatig verdeeld wordt. Neem daarom de pan met de dikste bodem uit je lade.
Stap 3: Bereid je vlees op de juiste temperatuur
Eenmaal je het juiste vlees en de geschikte pan hebt, is het een kwestie van je vlees op de juiste temperatuur te bereiden. Zo krijg je namelijk het meest malse resultaat! Leg je stoofvlees daarom minstens een half uur op voorhand uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Laat de vetstof daarna goed heet worden. Leg de stukken stoofvlees niet allemaal in een keer in de pan maar voeg ze in verschillende delen toe. Zo krijgt elk stukje vlees de kans om mooi toe te schroeien - maar niet te garen - in de hete vetstof.
Stap 4: Breng alle smaken samen in de saus
Bestrooi de laatste portie vlees die je aanbakt met een laagje bloem. Die zal zorgen voor een mooi gebonden saus. Wanneer al het vlees gekorst is, kan je aan de saus beginnen. Stoof de uien, voeg het stoofvlees toe en blus alles met een lekker donker biertje. Onze tip: warm het bier eerst op om het vlees niet te doen schrikken. Een boterham met een laagje mosterd is natuurlijk ook onvermijdelijk voor de smaak en binding van je saus. Leg de boterham met de mosterd naar onder in de saus. Voeg ten slotte een lepel siroop toe voor een frisse toets en extra glans in je saus.
Stap 5: Wees geduldig en wordt beloond
Tijd is het belangrijkste ingrediënt in een lekkere stoverij. Laat het stoofvlees 1,5 à 3 uur pruttelen op een zacht vuur. Je kan je stoofpot ook in de oven op 150°C verder laten garen. Het voordeel daarvan is dat de warmte meer gelijkmatig verdeeld wordt in vergelijking met een klassiek kookvuur. Zorg wel dat je het deksel op de pot zet als je voor de oven kiest, anders zal je vlees uitdrogen!