Verse kruiden, hoe bewaar ik ze?

Voor je marinades, in salades of in dressings voor je vlees- en visgerechten: alles smaakt beter met verse kruiden. Heb je een teveel aan groene kruidentakjes uit de tuin? Met deze bewaartips hou je nog wat smaakmakers achter de hand voor een volgende kooksessie!

Wikkelen

Hardere kruiden gaan het langst mee als je ze in een vochtig velletje keukenpapier wikkelt en zo in de koelkast bewaart. Je hoeft de kruiden niet eerst te spoelen, want zo verliezen ze aan smaak en worden ze sneller slap. Deze wikkeltechniek werkt perfect voor rozemarijn, oregano, salie en tijm. Basilicum daarentegen houdt niet van koude, de blaadjes worden dan snel zwart. Heb je verse basilicum over? Maak er een pesto van, die bewaart wél extra lang in de koelkast.


Invriezen

Kruiden als peterselie, munt, basilicum en bieslook kan je goed invriezen om ze later rustig te ontdooien voor gebruik. Zo vries je kruiden in:
 

  1. Was de kruiden.

  2. Dep ze droog met keukenpapier of een schone handdoek.

  3. Snijd de kruiden fijn of grof met een scherp mes.

  4. Verpak ze in kleine porties in plastic zakjes.

  5. Vries ze zo snel mogelijk in.
     

Extra tip van Lacroix-fan Marlies V.d.E.: Je kan de fijngehakte kruiden ook verdelen over de vakjes van een ijsblokjeshouder en deze vullen met water. Als je de kruiden later nodig hebt, doe je ze gewoon in de kookpot. Het water verdampt wel.


Drogen

Gedroogde kruiden behouden net iets meer van hun smaak dan ingevroren kruiden. Hoe ga je te werk? Bind je kruiden in bosjes bij elkaar en hang ze omhoog in een warme, donkere kamer. Of leg de kruiden op keukenpapier in een afgesloten doos. Na ongeveer tien dagen zijn ze uitgedroogd en blijven ze tot één jaar goed. Deze kruiden kan je makkelijk drogen: marjolein, rozemarijn, tijm, laurier, oregano en dille.