Fond is de perfecte basis voor een lekkere saus … en nog zoveel meer. Vis of gevogelte pocheren in fond? Check. Smaakvolle soepen met fond? Ook check. Puree afwerken met fond? Check, check, check! Ontdek hier waarom fond een absoluut basisproduct in de keuken is en waarvoor je het allemaal kan gebruiken. 
 

Wat is fond?


Professionele en hobbychefs zweren bij een goede fond, maar wat is het eigenlijk? Een fond is een sterk ingekookte, kruidige bouillon. Lees hier meer over het verschil tussen fond en bouillon.

Er bestaan verschillende soorten fonds en bio fonds van Lacroix die we kunnen indelen op basis van hun concentratie, kleur en kracht.
 
  • Kalfsfond, rundsfond en lamsfond zijn allemaal bruine fonds, gemaakt van rund-, varken- of kalfsvlees, beenderen (die op voorhand gekleurd worden in de oven) en smaakmakers zoals ui, selder en wortel. 
  • Voorbeelden van witte fond, ook wel ‘blanke fond’, zijn kalfsfond en gevogeltefond. Ze komen op dezelfde manier als bruine fond tot stand met één verschil: de beenderen gaan niet op voorhand de oven in voor een extra kleurtje. 
  • Tot slot is er magere fond zoals groentefond. Daarnaast zijn er ook nog fonds van wild, kreeft en vis.
 

Soep maken op basis van fond


Grijp je doorgaans naar bouillon om soep te maken? Met fond til je elke soep naar een hoger niveau. Fond is namelijk veel krachtiger van smaak dan bouillon. Maak je een heldere consommé of een gemixte (groente)soep? Afhankelijk van het antwoord kies je een blanke of bruine fond. Voor kippensoep is er gevogeltefond en soep met vis krijgt een extra smaakdimensie dankzij visfumet. Werk je soep af zoals je gewoon bent en proef zelf het verschil: met fond in je soep is elke hap een smaakbommetje. 

 

Puree afwerken met fond


Hoe maak je van een klassieke aardappel-, knolselder- of pompoenpuree een echt feest voor je smaakpapillen? Het antwoord is fond. Knolselderpuree bijvoorbeeld kook je gewoonlijk in de helft water en de helft melk. Als je het water vervangt door gevogeltefond en de melk inwisselt voor room bekom je een extra smeuïge knolselderpuree die goed doorsmaakt. Met pompoen en fond maak je dan weer heel eenvoudig een verfijnd zalfje. Gaar gestoofde pompoenblokjes in gevogeltefond en mix de volledige inhoud in een blender. Het resultaat is een geweldig fijn zalfje, heerlijk bij een stukje wild zoals dit recept met Mechelse koekoek en butternutpuree.

 

Groenten, vis en gevogelte pocheren met fond


Om te pocheren, een kooktechniek waarbij ingrediënten in weinig vloeistof (net onder het kookpunt) gegaard worden, gebruiken veel mensen water. Wil je echter een stuk vis, gevogelte of groenten pocheren en tegelijk heel veel smaak toevoegen? Kies dan voor fond in plaats van water. Je hebt slechts een kleine hoeveelheid nodig.
 

Hoe vis en vlees pocheren met fond?


Breng de visfumet of gevogeltefond tot net onder het kookpunt en gaar je ingrediënt in de warme vloeistof. Reken voor vis(filet) max. 5 minuten en voor kipfilet (gehalveerd in de lengte) 10 minuten. De vis laat je best even uitlekken, de kip kan je laten rusten of volledig laten afkoelen in de fond. Daarna kan je meteen genieten van het resultaat: mals en sappig vlees boordevol smaak. Probeer zeker deze gepocheerde roggevleugel eens.

Pocheren is niet alleen een lichte en lekkere, maar ook een gezonde manier om groenten te bereiden. De voedingswaarden worden namelijk beter behouden door de groenten net onder het kookpunt te garen in plaats van te bakken of grillen in vetstof. Vervang het water door fond en geef zo je groenten extra veel smaak. In dit recept, saltimbocca van pladijs, garen we champignons in visfond. Heerlijk!

 

Waar koop je fond?


De fonds en bio fonds van Lacroix worden gemaakt met ingrediënten van de allerbeste kwaliteit, zonder geur-, kleur- of smaakstoffen en zijn perfect voor elke bereiding en gelegenheid. Je koopt ze in je dichtstbijzijnde supermarkt. Ontdek alle smaken: kalf, rund, gevogelte, groenten, vis, wild en kreeft.