Te veel gekookt? Gooi je kliekjes niet weg, maar bewaar ze voor restjesdag. Op deze dag in de week kan je alle overschotjes snel en makkelijk samenvoegen tot een lekkere en volwaardige maaltijd. Onze bewaartips:
- Koel restjes zo snel mogelijk af. Eigenlijk moeten alle kliekjes binnen het uur in de koelkast verdwijnen. Warme overschotten kan je sneller afkoelen door de pan of pot in een badje met koud water te zetten. Dek de restjes pas af nadat ze helemaal zijn afgekoeld en zet ze dan meteen in de koelkast.
- Houd de resten van gegrilde steak, gebraad, gebakken kip of kalkoen niet langer dan drie dagen in de koelkast met een temperatuur van 4 tot 7 °C. Gerechten die een lange stooftijd achter de rug hebben, mag je er tot vier dagen bewaren.
- Gekookte pasta is in een goed afgesloten verpakking zelfs tot vijf dagen koelkastproof.
- Vis is dan weer extra gevoelig voor bederf. Bewaar de overschotten van aangesneden of bereide vis niet langer dan een dag in de koelkast.
- Om nog wat langer van je restjes te genieten, kan je ze nog een aantal graden koeler bewaren. In de diepvriezer blijven ze gemiddeld een maand goed. Let wel op dat je ze slechts één keer mag opwarmen nadat ze ontdooid zijn.
- Ook een teveel aan fond kan je zonder probleem in de vriezer bewaren. Verdeel de fond eerst in kleinere porties. Zo kan je makkelijk één portie uithalen en ontdooien zonder dat de rest verloren gaat.
- Verse kruiden bewaar je in de koelkast, opgerold in vochtig keukenpapier. Of bewaar ze gedurende enkele maanden in een ijsblokjesvorm in de vriezer.
- Ook met kaaskliekjes kan je creatief aan de slag. Gebruik je overschotten voor een winterse kaasfondue of quiche. Harde kazen kan je bovendien invriezen voor een latere, warme bereiding.
Blijft er na het eten van je restje weer een restje over, dan is het echt wel voer voor de vuilnisbak …