Kalfsfond is onmisbaar in de keuken als basis voor sauzen, soepen, terrines en ragouts. Een lekkere kalfsfond levert keer op keer gerechten op met een gelatineuze textuur en rijke, volle smaak. Op welke manieren kan je kalfsfond gebruiken en wat is precies het verschil tussen blanke en bruine kalfsfond? Ontdek hier het antwoord.
 

Wat is kalfsfond?

Kalfsfond van Lacroix is een sterk ingekookte kalfsbouillon die rijk is aan kruiden en groenten. De basis van een kalfsfond zijn beenderen. In de botten van jonge kalveren is nog veel kraakbeen aanwezig wat zorgt voor een zeer gelatineuze fond

In het ruime gamma van Lacroix vind je ook Bio kalfsfond, de perfecte basis om al je bereidingen die authentieke kalfssmaak mee te geven. Deze kalfsfond is bereid met ingrediënten afkomstig uit biologische landbouw en, zoals alle fonds van Lacroix, klaargemaakt zonder conserveermiddelen, kleurstoffen of smaakversterkers. 
 

Blanke en bruine kalfsfond

Kalfsfond kan je blank of bruin klaarmaken. Het verschil tussen beide fonds zit in de voorbereiding van de beenderen. Voor blanke kalfsfond gebruik je namelijk lichte, geblancheerde kalfsschenkels en botten. Voor een bruine kalfsfond laat je de botten eerst bruinbakken in de oven alvorens ze te koken. Dat zorgt voor een intensere smaak en donkere kleur.
  
Blanke kalfsfond is ideaal voor witte of lichtbruine sauzen en ragouts, terrines en aspics, maar ook verse tomatensaus en béarnaisesaus. Bruine kalfsfond is de perfecte basis voor donkergekleurde sauzen en ragouts, stoofpotten en soepen.
 

Hoe kalfsfond gebruiken?

Dit zijn de meest ge(s)maakte bereidingen met de kalfsfonds van Lacroix:

1. Bruine vleessaus met kalfsfond
Een klassieke bruine saus of vleesjus is makkelijk en snel klaar. Door simpelweg kalfsfond te laten inkoken en op te werken met koude boter, maak je een licht gebonden vleessaus of kalfjus die fantastisch lekker is.

2. Champignonsaus met kalfsfond
De intense smaak van kalfsfond gaat perfect samen met lekkere champignons. Wat room en kruiden erbij en je krijgt deze heerlijke champignonroomsaus.

3. Rodewijnsaus met kalfsfond
Kalfsfond is de perfecte basis voor een culinaire roomsaus met rode wijn. Heerlijk bij wild- en vleesgerechten, maar zeker zo goed bij vis of schaaldieren. Probeer dit verrassende recept met coquilles en rode wijnsaus eens uit.

4. Stoofvlees met kalfsfond
Een Vlaamse oerklassieker zoals stoofvlees smaakt eens zo lekker met kalfsfond. Klassieke vleesstoofpotten zoals Bœuf Bourguignon, kalfsfricassee en kalfsblanquette danken hun fantastische smaak net zo goed aan de lekkere kalfsfond die erin zit.

5. Soep met kalfsfond
Kalfsfond geeft je soep extra smaak en glans. Probeer deze Thaise maaltijdsoep of zoete aardappel-linzensoep met kalfsfond maar eens.

6. Terrine en aspic
Kalfsfond is van nature rijk aan gelatine en daarom erg geschikt om terrines en aspics mee te maken. Deze vlees- of visbereidingen in gelei zijn een ware delicatesse.
 

Kalfsfond invriezen en bewaren doe je zo

Heb je nog een restje kalfsfond over? De overgebleven kalfsfond kan je enkele maanden bewaren in de diepvriezer. Met een ijsblokjesvorm kan je de fond eenvoudig portioneren en snel weer ontdooien. Eén ijsblok komt overeen met één eetlepel fond. Extra tip: label de ingevroren fond met een etiket. Eens ingevroren lijken alle fonds namelijk op elkaar.
 

Aan de slag met de kalfsfonds van Lacroix

Ervaar zelf de krachtige en heerlijke smaak van Lacroix kalfsfond en Lacroix Bio kalfsfond met de kalfsfond recepten van onze chefs